Υγειονομική βόμβα δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών

Προκαταρκτική εξέταση για το θάνατο νεαρής προσφυγοπούλας στα Διαβατά

Υγειονομική βόμβα δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών

​Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει στη χώρα μας 24,2 εκατομμύρια ευρώ, για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων μεταναστών. Καταγγέλλοντας ότι ακόμη και ευάλωτες ομάδες, δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες Υγείας.

«Ηλικιωμένοι, γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και νεογέννητα κοιμούνται καταγής μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και σωματικές αναπηρίες βρίσκονται σε ακατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από νοσοκομεία», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Την ίδια ώρα η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αργυρή Βαλούση, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το θάνατο 29χρονης Σύριας προσφυγοπούλας, την περασμένη εβδομάδα, στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ζητά να διερευνηθεί, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, δια παραλείψεως.

Πρόσφυγες κατήγγειλαν την έλλειψη γιατρού στο συγκεκριμένο κέντρο, όπως επίσης, την καθυστερημένη άφιξη ασθενοφόρου στο σημείο. Η άτυχη 29χρονη, φαίνεται ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή, κατά τη διάρκεια επιληπτικής κρίσης. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έφτασαν επί τόπου, αλλά ο γιατρός που την εξέτασε, διαπίστωσε απλά το θάνατό της.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Μόλις 66 από τους συνολικά 1580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν συμφωνηθεί. Επίσης, μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου, καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές.

Εξάλλου δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς από τους 30 νομικούς.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ελάχιστοι πρόσφυγες. Από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου,

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Έγινε μετεγκατάσταση μόλις 849 προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ 468 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Πάντως το Βερολίνο με ανακοίνωσή του χρεώνει την ευθύνη για την καθυστέρηση στην Αθήνα. Η οποία ωστόσο ανησυχεί περισσότερο για το χειρότερο σενάριο. Να σταματήσει δηλαδή η Τουρκία να εφαρμόζει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει ήδη de facto.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top