Nύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Χίου- Μεγάλη η καταστροφή μαστιχόδεντρων στα νότια χωριά

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων

Nύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Χίου- Μεγάλη η καταστροφή μαστιχόδεντρων στα νότια χωριά

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων σκιάζει τους κατοίκους της νότιας Χίου, οι οποίοι ελπίζουν ότι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα κατασβήσουν πλήρως τις εναπομείνασες εστίες πυρκαγιάς, με το φως της ημέρας.

Όλα τα μέτωπα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης βρίσκονταν σε ύφεση χωρίς ωστόσο να εφησυχάζει κανείς, αφού οι εστίες ήταν διάσπαρτες και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς εξαιτίας της αλλαγής της έντασης του ανέμου.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο, ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.

dsc_0480.jpg

Η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα ξεπερνά το 90%
Η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

1_zpsbkdqists.jpg
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

2_zpsergpsx4b.jpg
Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.
3_zps8iv565j4.jpg
Η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου
Ο μερικός έλεγχος των μετώπων οδήγησε και στην ανασύνταξη των δυνάμεων κατάσβεσης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η ωριαία έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.
dsc_0508.jpg
Διανυκτέρευσαν στη Χίο τα εναέρια μέσα
Το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε την παραμονή σημαντικής δύναμης εναέριων πυροσβεστικών μέσων στο αεροδρόμιο Όμηρος της Χίου. Έτσι η πίστα το αεροδρομίου φιλοξένησε δύο Canadair καθώς και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν την επιχείρηση ελέγχου του πύρινου μετώπου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top