Πως η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών-Οι καβάτζες, ο ρόλος και το προφίλ των δραστών

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

​Συνολικά 14 άτομα συνελήφθησαν κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο «άβατο» των Εξαρχείων που έγινε λίγο αφότου υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών στην περιοχή τον περασμένο μήνα!

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα όσα βρήκε στα σπίτια, τα καταστήματα και τους αποθηκευτικούς χώρους όπου οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο, ενώ αποκαλύπτει λεπτομέρειες αναφορικά με τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών αλλά και το πώς έφτασε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

12072016gadanark001.jpg
Από τους 14 δράστες στους οποίους οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες, οι εννιά είναι υπήκοοι Αλβανίας, ο ένας είναι υπήκοος Πολωνίας, και οι άλλοι τέσσερις είναι Έλληνες.

Συνολικά κατασχέθηκαν συνολικά 17 κιλά και 518,9 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (εκ των οποίων τα 16 ήταν κατανεμημένα σε 3.722 μικροσυσκευασίες έτοιμες για πώληση) και 155 γραμμάρια κοκαΐνης.

12072016gadanark002.jpg
Επίσης κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 4.415 ευρώ, πιστόλι, 27 φυσίγγια, δύο αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες, 23.316 κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία-τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών, 208 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού 162.307,69 ευρώ, ζυγαριές ακριβείας, σιδερογροθιά και ένα μαχαίρι.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εξαρθρώσει την οργάνωση

Στο πλαίσιο πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, αξιοποίησης πληροφοριών, διασταύρωσης και εξακρίβωσης στοιχείων, ανάλυσης των πληροφοριακών δεδομένων και δημιουργίας «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και η εγκληματική τους δράση.

12072016gadanark003.jpg
Επιπλέον ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε ο ��ρόπος δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν και οι χώροι απόκρυψης των ναρκωτικών («καβάτζες»).

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε σαφή και ορισμένη ιεράρχηση, με συγκεκριμένη κατανομή ρόλων μεταξύ των μελών της και ειδικότερα:

12072016gadanark004.jpg
• ο κεντρικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε 32χρονος Αλβανός ονόματι Πέντι, αποτελείτο από 27χρονο ομοεθνή του γνωστός ως Τζούλι, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παρανόμων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό,

12072016gadanark005.jpg
• σε δύο υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 42 και 45 ετών (Νάρι και Φώτης αντίστοιχα) είχε ανατεθεί η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης,

• δύο επίσης υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών (Στέλιος και Κάτο αντίστοιχα) είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη - απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών,

• ο 22χρονος ομοεθνής τους ονόματι Τίλι, είχε αναλάβει την συλλογή των εγ��ληματικών εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και

12072016gadanark006.jpg
• ο 24χρονος επίσης Αλβανός Χαμπίμπι είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.

12072016gadanark007.jpg
Τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ανέπτυσσαν τη δράση τους σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των Εξαρχείων, με κανόνες λειτουργίας εμπορικής επιχείρησης. Συγκεκριμένα, τη διακίνηση των ναρκωτικών πραγματοποιούσαν επί καθημερινής βάσεως, ενώ η περιοχή της εγκληματικής τους δράσης ήταν κατανεμημένη σε τομείς και συγκεκριμένα σημεία διακίνησης (Πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια).

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη. Πλησίον των σημείων διακίνησης διατηρ��ύσαν αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης, ώστε να είναι άμεση και ευχερής η προμήθεια ναρκωτικών στους διακινητές αλλά και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποκάλυψής τους.

12072016gadanark008.jpg

Επίσης, για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός. Σημειώνεται ότι για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών.
12072016gadasxediagramma.jpg
Αν��ζητούνται τρεις επιπλέον υπήκοοι Αλβανίας, μέλη της σπείρας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί αλλοδαπών.

12072016gadanark010.jpg
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top