ΈΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ: Η κρίση έδιωξε από την πατρίδα μισό εκατομμύριο Έλληνες!

Χάνουμε νεανικό και μορφωμένο εργατικό δυναμικό – Μόνο το 2013 έφυγαν 100.000 άνθρωποι από τη χώρα

Μια ολόκληρη μεγαλόπολη ερήμωσε τα χρόνια της κρίσης!
Η οικονομική στενότητα, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής οδήγησαν από το 2008 και έως σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας (427.000 για την ακρίβεια) στο εξωτερικό!
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση ��ετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», η έξοδος άρχισε δειλά το 2008. Το 2013 ο αριθμός των εκροών τριπλασιάστηκε ξεπερνώντας τους 100.000 ανθρώπους, ενώ το φαινόμενο συνεχίστηκε με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνθηκε το 2015.
Το χειρότερο όλων είναι ότι η διαδικασία της «εξόδου» των Ελλήνων είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν διαφαίνεται το πότε θα τερματιστεί…
Όπως τονίζεται, είναι το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα (1903-1917 το πρώτο και 1960-1972 το δεύτερο). Σύμφωνα με την έκθεση, και οι τρεις περίοδοι έχουν τρία κοινά βασικά χαρακτηριστικά: α) έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, περίπου δέκα χρόνια, β) αυξημένη ένταση ως προς την ένταση της ροής και γ) καθυστέρηση ��ναρξης του φαινομένου σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στη μαζικότητα της μεταναστευτικής εκροής και στην αναλογία της στο εργατικό δυναμικό της χώρας, μετά την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, και την τρίτη θέση μετά την Κύπρο και την Ισπανία όσον αφορά το ποσοστό των νέων σε ηλικία εξερχόμενων μεταναστών.
Πως θα ανασχεθεί το φαινόμενο
Η έκθεση της ΤτΕ καταλήγει σε έξι προτάσεις με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου.
Πρώτον: στροφή σε παραγωγικότερους τομείς και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.
Δεύτερον: δράσεις στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως η δημιουργία χώρων συνάντησης των νέων.
Τρίτον: να αναδειχθούν η αξία της αριστείας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Τέταρτον: γενικευμένη υιοθέτηση του θεσμού της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.
Πέμπτον: δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.
Έκτον: επανένταξη των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top