Ψυχολόγοι:Το θύμα bullying μπορεί να γίνει θύτης για να βρει το δίκιο του!Τα σημάδια-καμπανάκια

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

​Παγωμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο μη μπορώντας να ερμηνεύσει τι είναι αυτό που έκανε ξαφνικά στυγερό δολοφόνο ένα 14χρονο Ελληνόπουλο μιας φυσιολογικής μέσης οικογένειας.

Είναι βασικά ερωτήματα που εύλογα ��ρχονται στο μυαλό και ζητούν απαντήσεις:

• Πώς ένας 14χρονος έφηβος έφτασε στο σημείο να σκοτώσει τον συμμαθητή του;

• Πότε το bullying ξεπερνάει τα όρια της ψυχολογικής πίεσης και οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις;

• Είχε δείξει ο 14χρονος δράστης σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς τα οποία αγνόησε το περιβάλλον του;

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης υποστηρίζει πως ένα θύμα bullying μπορεί να γίνει θύτης προκειμένου να βρει το δίκιο του.

«Πολλές φορές το περιβάλλον ενισχύει μία αντιδραστική συμπεριφορά τέτοιου τύπου στο επίπεδο της άμυνας. Η ίδια η οικογένεια πολλές φορές λέει και συμβουλεύει το θύμα του εκφοβισμού να αντιδράσει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Συ��ήθως σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι περιπτώσεις δεν φωτογραφίζουν το μέσο παιδί μιας τέτοιας ηλικίας αλλά πάσχουσες προσωπικότητες.

Όπως έχει καταγραφεί στη χώρα μας τα περισσότερα θύματα bullying κάνουν κακό στον εαυτό τους. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους γίνεται βίαιο να προχωρήσουν στην διαπαιδαγώγηση του, ακόμη και με τη βοήθεια ειδικών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι βία για να το επιτύχουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top