ΣΟΚΑΡΟΥΝ τα στοιχεία για την ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ-Με πόσα λεφτά τα βγάζει πέρα μια 4μελής οικογένεια

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις υπολογίζει το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο

Mια έρευνα της διαΝΕΟσις προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις βασικές έννοιες του φαινομένου της φτώχειας και να καταγράψει όλες τις ποσοτικές τάσεις του στην Ελλάδα πριν και κατά την διάρκεια της.

Στην Ελλάδα της κρίσης το 95% των πολιτών δηλώνει πως “τα βγάζουν πέρα δύσκολα”. Αλλά από πού πρέπει να ξεκινήσει κανείς αν θέλει να καταπολεμήσει το πρόβλημα της φτώχειας; Πόσοι Έλληνες αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης; Οι συνήθεις στατιστικοί ορισμοί δεν αρκούν για να περιγράψουν το πρόβλημα.

Οικονομικές ανισότητες υπάρχουν παντού. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και σε πολλές από τις πλουσιότερες. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα της φτώχειας. Αντιμετωπίζει, όμως, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα σε πέντε χρόνια οι Έλληνες έχασαν το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης, το 1/4 του εισοδήματός τους.

akraia_ftwxeia_2015.jpgΌπως βλέπουμε, ��ο όριο της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα κυμαίνεται από 182 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές που ζει σε ιδιόκτητο σπίτι, μέχρι 905 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αθήνα και πληρώνει ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.

Πόσοι έχουν μηνιαία εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο;

Το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2015 στο 15%. Το 2011, το ποσοστό ήταν 8,9%. Το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
akraia_ftwxeia_2011_2015.jpg

Αναλύοντας τα επιμέρους αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στα παιδιά (17,6%) και στους νέους ηλικίας 18-29 (24,4%), ενώ αντίθετα μόνο το 2,7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 έχει εισόδημα κάτω από το όριο.

akraia_ftwxeia_fylo_ilikia.jpg
Οι οικογένειες χωρίς παιδιά αντιμετωπίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι οι οικογένειες με παιδιά, όμως οι οικογένειες με τρία παιδιά φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι εκείνες με ένα ή με δύο.

Οι οικογένειες που μένουν στο νοίκι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι εκείνες (οι πολύ περισσότερες) που διαμένουν σε δικό τους σπίτι, χωρίς στεγαστικό δάνειο (30,5% έναντι 10,8% το 2015).
akraia_ftwxeia_enoikio_spiti.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top