Συγκέντρωση των εργαζομένων του Athens Ledra έξω από το υπουργείο Εργασίας

Τι ανακοινώθηκε μετά από συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη

​Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Athens Ledra, έπειτα από το λουκέτο που αποφάσισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, οδηγώντας τους στην ανεργία.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη και βρήκε θετική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματα τους, που είναι το επίδομα 1.000 ευρώ και η επίσπευσή του για την άμεση ανακούφιση τους, αλλά και η επίσπευση της διαδικασίας για το επίδομα από τον ΟΑΕΔ για την επίσχεση εργασίας.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, του υπουργείου, της εταιρείας και των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει, επίσης, τα εξής:

«Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Το ξενοδοχείο "Athens Ledra", που ανήκει στην εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ χρωστάει στο ΙΚΑ 9 εκατ. ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, στις 17.05.2016, προτε��ναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρίας με τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Προς τούτο, έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρίας προς το ΙΚΑ και, πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρία «κατέβασε τα ρολά». Άρα, η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας, η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις, παρότι, τη δεδομένη χρονική σ��ιγμή, η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην εταιρία "ΠΥΡΣΟΣ Security", έχουμε, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: Η εταιρία έχι προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες το λιγότερο. Γνωρίζουμε ότι, στο παρελθόν, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιριώ�� αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.

Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης. Το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρίες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΛΟΥΚΕΤΟ στο ΘΡΥΛΙΚΟ ξενοδοχείο Athens Lydra (Marriot)-Διώχνουν τους πελάτες!

Στο Star οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Athens Lydra που κλείνει και μένουν στο δρόμο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top