ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ στις φετινές βάσεις- Θα κινηθούν σε ΤΡΕΙΣ ταχύτητες- Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Ανοδικές τάσεις στις Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές

​Σε τρεις ταχύτητες θα κινηθούν φέτος οι βάσεις ανάλογα με τις σχολές και η πορεία των μορίων θα θυμίσει «ασανσέρ»!

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άδειες θέσεις στα αμφιθέατρα σχολών που μέχρι τώρα θεωρούνταν κραταιές ή με αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα -ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων- πολύ πιθανό να δουν τις βάσεις τους να καταβαραθρώνονται εξαιτίας της απομόνωσής τους σε ξεχωριστά πεδία.

Τα παραδοσιακά «κάστρα» που αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.

Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Οι μεσαίες σχολές, όμως, που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων ��ποτελούν το μεγάλο αίνιγμα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς ενώ στη Θεωρητική αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο, σε σχολές θετικών αντικειμένων πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση.

Μία ανάσα πριν πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών, με τα τελευταία μαθήματα κατεύθυνσης, Λατινικά και Χημεία, να εξετάζονται χθες και τα σχόλια να κάνουν λόγο ακόμα μια φορά για βατά θέματα, οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη πέσει.

Παιδαγωγικά, Οικονομικά
Κάθε χρόνο οι συντελεστές που καθορίζουν την πορεία των βάσεων αφορούν τον αριθμό εισακτέων, τις βαθμολογίες των υποψηφίων αλλά και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Φέτος, όμως, με τον κατακερματισμό των σχολών σε πέντε διαφορετικά πεδία με τους ακόλουθους π��ριορισμούς που έχει το νέο σύστημα, η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί.

Για πρώτη χρονιά, η τεράστια δεξαμενή υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης προς τις Οικονομικές Σχολές «σφραγίστηκε».

Ο αποκλεισμός από τις Οικονομικές Σχολές (περίπου το 60% των θεωρητικών δήλωναν ως δεύτερη επιλογή Οικονομική Σχολή) δεν ήταν το μόνο πλήγμα για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και τα Παιδαγωγικά, που παραδοσιακά κατατάσσονταν στη θεωρητική κατεύθυνση, πλέον περιθωριοποιούνται σε ένα πεδίο με μόλις 37 σχολές και μάλιστα απαιτούν την εξέταση σε ένα επιπλέον μάθημα.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να εξετ��στούν στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι των θετικών στην Ιστορία. Πολλοί υποψήφιοι τρόμαξαν να αναλάβουν το ρίσκο να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα το οποίο είναι «διαφορετικής» ιδεολογίας από την κατεύθυνσή τους.
Το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Παιδαγωγικές Σχολές λόγω του παγώματος των προσλήψεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα φέτος. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά.
Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός των Οικονομικών Σχολών «βραχυκύκλωσε» αρκετούς υποψηφίους. Ενα -μικρό βέβαια- ποσοστό των υποψηφίων που κινούνταν προς το πεδίο προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε στροφή στη Γ’ Λυκείου τολμώντας να προχωρήσει σε «μεταγραφή» στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής για να εισαχθεί σε σχολές οικονομικές αντικειμένου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές που υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο (σ.σ.: το πέμπτο), πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω.
Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο και με την απώλεια των παιδαγωγικών λείπουν περίπου 2.000 θέσεις. Έτσι και οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας τις βάσεις.
Γενικότερα και καθώς τα περσινά θέματα έριξαν τις βάσεις, φέτος αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όσο όμως και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότερες σχολές, τα μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν καλά και έτσι θα υπάρξει μια κάποια συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές ανα��ένεται να κερδίσουν το περσινό χαμένο έδαφος.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η Βιολογία έβαλε δύσκολα στους υποψηφίους όμως και πάλι για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο το γεγονός ότι η είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι, ίσως φέρει μείωση των βάσεων και εύκολη πρόσβαση σε αυτές με σχετικά χαμηλό βαθμό.
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων γενικότερα καθώς οι επιδόσεις των μαθητών ως τώρα φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Αναμένεται πτώση των βάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ οι βάσεις- ΣΦΑΓΗ αριστούχων για μία θέση στις σχολές μεγάλης ζήτησης

ΧΩΡΙΣ προσευχή, παρελάσεις και πανελλήνιες- ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ προτάσεις για την Παιδεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top