ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ STAR: Τραγικές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη τη χώρα

Τα μωρά βρίσκονται σε κίνδυνο

Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών σε όλη τη χώρα. Οι γιατροί καταγγέλουν πως υπάρχει κίνδυνος για τις ζωές δεκάδων μωρών, τα οποία είτε γεννήθηκαν πρόωρα είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κύριος Μπαρούτης είναι διευθυντής στη μονάδα εντατικής νεογνών του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Στο τμήμα του, στο οποίο καθημερινά δίνεται μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δεκάδες νεογέννητα μωράκια με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχουν 7 κενά σε γιατρούς και τεράστια ανεπάρκεια σε νοσηλευτές.

«Έπρεπε να είναι μία νοσηλεύτρια ανά δύο μωρά νεογνά ή και ανά ένα όπως είναι σε άλλες μονάδες του εξωτερικού και είναι ένα ανά πέντε, στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες είναι 1 ανά 10 ή 12 και σε κάποια τμήματα είναι 1 στα 30» δηλώνει ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», Γιώργος Μπαρούτης.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, εξαιτίας της υποστελέχωσης από τις 25 κλίνες εντατικής νεογνών, λειτουργούν μόνο οι 15.

«Έχουμε μια νοσηλεύτρια ανά 10 παιδιά, δέκα νεογνά εντατικής. Αυξάνεις τον κίνδυνο των λοιμώξεων, αυξάνεις τον κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το πράγμα» επισημαίνει ο διευθυντής της μονάδας, Γαβριήλ Δημητρί��υ.

Ακόμη χειρότερο είναι το πρόβλημα στη νεογνολογική μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

«Εργάζονται από γιατρούς μόλις έξι. Αδιανόητο, από νοσηλευτικό προσωπικό αυτό και αν είναι ανεπαρκέστατο! Είμαστε αναγκασμένοι το βράδυ σε μια μονάδα εντατικής νοσηλείας με 14 κρεβάτια να υπάρχει μόνο 1 νοσηλεύτρια» λέει η Βασιλική Δρόσου.

Όπως καταγγέλλει η ελληνική νεογνολογική εταιρεία και στις 15 μονάδες εντατικής νεογνών που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, επικρατούν τα ίδια προβλήματα.

«Υπάρχουν μονάδες με θερμοκοιτίδες 20 χρόνων, 25 χρόνων και όλες οι μονάδες προσπαθούν με δωρεές να καλύψουν τα κενά τους» τονίζει ο κ.Μπαρούτης.

Σοκάρει η περίπτωση της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Εδώ και δεκαπέντε ημέρες έχει χαλάσει το ειδικό φίλτρο καθαρισμού νερού και οι νοσηλευτές πλένουν τα νεογέννητα βρέφη με εμφιαλωμένο νερό που αγοράζουν οι γονείς.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διοικητή δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση σύντομα καθώς έχουν επιβληθεί πολύ αυστηροί κανονισμοί στις δαπάνες των νοσοκομείων.