Ξεκίνησε το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα-Οικογένεια μιλά στο STAR

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

Ξεκίνησε το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα-Οικογένεια μιλά στο STAR

Ξεκίνησε το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα. Ήδη οι πρώτοι 190 εγκαταστάθηκαν σε 38 νοικοκυριά, με την προοπτική ως τα τέλη του Καλοκαιριού να επεκταθεί για τρεισήμισι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Το STAR και ο Γιάννης Ευσταθίου επισκέφτηκε μια τετραμελή οικογένεια Σύριων.

«Δεν έχω κανένα. Κανένα για βοήθεια. Τα παιδιά έχασαν το σχολείο, το μέλλον τους» λέει η μηρέρα.

Η Μπασιμά, δακρύζει καθώς έχει αφήσει πίσω της τα πάντα. Τέσσερα χρόνια έχει φύγει από τη Συρία και έφτασε στην Ελλάδα πριν από 40 μέρες με τα τρία παιδιά της. Στη χώρα της ήταν καθηγήτρια Αγγλικών. Ξόδεψε ό,τι είχε και δεν είχε για να επιβιώσουν στην Τουρκία, και στους δουλέμπορους. Για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

«Ξεχνάω τα πάντα για τη ζωή μου. Τα πάντα… Νέα αρχή, νέοι άνθρωποι, νέα ζωή» λέει.

Το ταξίδι με το φουσκωτό ως τη Σάμο ήταν εφιαλτικό.

«Φοβόμουν για τα παιδιά μου, φοβόμουν για μένα. Έκλεισα τα μάτια να μη βλέπω τίποτα. Είπα στα παιδιά μου πως αν συμβεί κάτι, εύχομαι να πεθάνω πρώτη».

Στην Αθήνα στάθηκε τυχερή. Άνθρωποι της Σολιντάριτυ Νάου, την ξεχώρισαν με τα τρία παιδιά της και χωρίς σύζυγο, στο λιμάνι του Πειραιά, και της πρότειναν να φιλοξενηθεί οικογενειακώς σε διαμέρισμα. Όπως προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα για 20.000 πρόσφυγες που επιδοτεί ο ΟΗΕ.

«Ήμουν μια γυναίκα μόνη της με τρία παιδιά. Δεν είχα βοήθεια. Πραγματικά φοβόμουν»

Ήταν μια από τις πρώτες οικογένε��ες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε ξενοίκιαστο διαμέρισμα. Το σπίτι ανήκει στον Σπύρο Τσάπα, ο οποίος ζει τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό και ξέρει τι σημαίνει ξενιτιά.

«Η απόφασή μου ήταν μεταξύ φόβου και αγάπης. Επέλεξα την αγάπη» είπε ο Σπύρος Τσάπας.
Τις τελευταίες μέρες η οικογένεια έμαθε ότι άναψε το πράσινο φως για να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. Τα παιδιά γελούν πλέον πιο ήσυχα. Όμως με το όνειρο να επιστρέψουν κάποτε στη Συρία.

Η επιδότηση ενοικίου από τον ΟΗΕ είναι δυόμισι ευρώ για κάθε πρόσφυγα την ημέρα.

Σε πρώτη φάση θα επωφεληθούν 3.375 αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Ιρακινοί, σε σπίτια και ξενοδοχεία, σε έντεκα περιοχές όλης της χώρας, ακόμη και τουριστικές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top