Ειδομένη ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: 10 διμοιρίες των ΜΑΤ για την ΕΚΚΕΝΩΣΗ του καταυλισμού

ΔΕΙΤΕ τι θα γίνει

​Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ θα εκκενώσουν τον καταυλ��σμό προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.

Η αστυνομική επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά, με λεωφορεία, των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκκένωση της Ειδομένης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα ένα με δύο 24ωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον σύντομα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης.

Ωστόσο, αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την επιχείρηση εκκένωσης, καθώς έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν από το χώρο σε σημείο όπου δεν θα υπάρχει καμία οπτική επαφή με όσα θα συμβούν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών μόλις ξεκινήσει η επιχείρηση της αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενισχύονται τα ΜΑΤ στην Ειδομένη-Εν αναμονή επιχείρησης εκκένωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top