Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Unesco: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους πρόσφυγες

Κρίκος της αλυσίδας και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού

Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Unesco: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους πρόσφυγες

​Το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Unesco και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων κατά του Ρατσισμού, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την Unesco διοργάνωσαν στο Παρίσι, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες: Ενισχύοντας την ενσωμάτωση και προστατεύοντας τα δικαιώματα των προσφύγων».

«Το να κινητοποιηθούμε μπροστά στη συνεχιζόμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι πρώτο και κύριο ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία αμφισβητείται σοβαρά μπροστά στον πόνο και τις τραγικές απώλειες που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο τις διώξεις και την δυστυχία στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε η Πρέσβυς Καλής θελήσεως της Unesco, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας στην οποία πήραν μέρος κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στο προσφ��γικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ήταν η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων και η συνεργασία μεταξύ των πόλεων υποδοχής προσφύγων για την εφαρμογή τους.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Γενική Διευθύντρια της Unesco, κυρία Ιρίνα Μπόκοβα. «Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επιβαρύνει τις κοινωνίες με πρωτοφανή τρόπο για το ρατσισμό, την ξενοφοβία. Στο μεγάλο ζήτημα του να ζούμε όλοι μαζί, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις... Το μόνο που μετράει είναι ο διάλογος», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη έκανε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να αντιμετωπίσει με ανθρωπιά τους πρόσφυγες.

«Επιθυμώ έναν καλύτερο τρόπο για όλα αυτά τα παιδιά που είδα στην Λέσβο ,στο λιμάνι του Πειραιά ,στο Σχιστό. Η σκέψη τους δεν φεύγει από το μυαλό μου. Το βράδυ που πηγαίνω στο σπίτι, νιώθω απογοητευμένη και συντετριμμένη.Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας για να κάνουμε κάτι καλύτερο για αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά, για τις μητέρες χωρίς σύζυγο, για τις μητέρες που έχασαν τους άντρες τους στη θάλασσα. Σας παρακαλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις και τα χέρια μας για να κάνουμε κάτι για όσους υποφέρουν. Είναι άνθρωποι.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», πρόσθεσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και η ανταλλαγή απόψεων με το ακροατήριο έγινε βάσει των προκαταρκτικών συμπερασμάτων έρευνας που αφορά στην προσέγγιση πολλών πόλεων για το προσφυγικό.

«Η επιτυχία αυτών των πόλεων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την επιτυχία τους να κάνουν πραγματικότητα τις ελπίδες και τα όνειρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Όταν το επιτυγχάνουν, το αποτέλεσμα είναι η ισχυρή οικονομία και η έντονη κοσμοπολιτική ατμόσφαιρα. Όταν αποτυγχάνουν, το αποτέλεσμα είναι φτώχεια, απομόνωση και κοινωνικές εντάσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του "Global Migration Policy Associates", Πάτρικ Ταράν.

«Οι πρόσφυγες δείχνουν στους Ευρωπαίους ότι οι χώρες μας μπορούν να είναι χώρες ονείρων, χώρες ελπίδας. Αυτό δείχνουν οι πρόσφυγες που έρχονται και οφείλουμε να τους καλωσορίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του ρατσισμού και αντιδήμαρχος της Μπολόνια, Μπενεντέτο Ζακιρόλι.

Η έρευνα θα εμπλουτιστεί από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις απαντήσεις σε ειδικό ερωτηματολόγιο που δόθηκε στις Δημοτικές αρχές πόλεων της Συμμαχίας και θα ανακοινωθούν σε διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων, που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top