Η Ελληνίδα που έχει αφιερώσει την ζωή της στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου!

Μιλά στο STAR- Είναι κοντά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δίνοντας χαμόγελα ελπίδας

Η Ελληνίδα που έχει αφιερώσει την ζωή της στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου!

​Η ερευνήτρια Ζωή Κούρνια εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων με τη βοήθεια υπερυπολογιστών. Μια έρευνα που είναι κοντά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δίνοντας χαμόγελα ελπίδας. Για το έργο της βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μιλά περήφανη στο STAR και τη Μαρία Θεμελή.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που πήρα αυτό το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά σε γυναίκες ��ι οποίες πραγματοποιούν έρευνα σε υπερυπολογιστικές υποδομές» λέει χαρακτηριστικά.

Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου. Η Ζωή Κούρνια μαζί με την ομάδα της αγωνίζεται να δημιουργήσει νέα φάρμακα, έτσι ώστε η θεραπεία της νόσου να είναι προσωποποιημένη για κάθε ασθενή.

«Τα νέα φάρμακα δεν είναι χημειοθεραπείες. Είναι στοχευμένα φάρμακα τα οποία αναγνωρίζουν, μια στοχοπρωτεινή η οποία συνήθως είναι μεταλλαγμένη. και όταν τη μπλοκάρουμε με μικρά μόρια φάρμακα τότε το καρκινικό κύτταρο σταματά να πολλαπλασιάζεται» προσθέτει.

Η έρευνα γίνεται μέσω του ελληνικού υπερυπολογιστή Aris. Εκεί σχεδιάζονται σε πρώτο στάδιο τα μόρια-φάρμακα μετά τη λήψη βιοψίας από τους ασθενείς. Μια τεχνολογία που έχει λύσει τα χέρια στους Έλληνες ερευνητές.

«Έχει 8.500 χιλιάδες επεξεργαστές και ένας υπολογισμός για μια πρωτεΐνη καρκινογόνα χρησιμοποιώντας μόνο 2000 επεξεργαστές μπορεί να γίνει σε 3 μήνες. Αν χρησιμοποιούσαμε έναν απλό επεξεργαστή θα χρειαζόμασταν 493 χρόνια» αναφέρει η Ζωή Κούρνια.

Το έργο της ερευνήτριας, η οποία γύρισε στην Ελλάδα πριν 6 χρόνια, βρίσκεται κοντά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. με την ελπίδα τα νέα αυτά αντικαρκινικά φάρμακα να σώσουν στο μέλλον εκατομμύρια ζωές.

«Ήθελα να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου για να μεταφέρω την τεχνογνωσία που απέκτησα στο εξωτερικό πίσω στην χώρα μου».

Η έρευνα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή στηρίζεται οικονομικά κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκά ,διεθνή κονδύλια και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top