Μνημόνιο διαρκείας ο ΚΟΦΤΗΣ-Πολιτικός σεισμός από την παρέμβαση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Απαράδεκτη διαδικασία με την οποία ψηφίστηκε το ασφαλιστικό

Με ηχηρή παρέμβαση που θα συζητηθεί, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «Μνημόνιο διαρκείας» τη θέσπιση του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου, δηλαδή του λεγόμενου «κόφτη», ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον όποιο ψηφίστηκε το ασφαλιστικό από την Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8.5.2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης») που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών».

«Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους. Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στη Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κ.λπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται», προσθέτει και καταλήγει ως εξής: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων».

Σημειώνεται, ότι η παρέμβαση αυτή, έρχεται εν μέσω μιας περιόδου, που οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον χώρο της δικαιοσύνης διέρχονται κρίση. Πιο συγκεκριμένα, πολλά είναι τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, όπως το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και η προσφυγή των καναλαρχών στο ΣτΕ, αλλά και η σκληρή αντιπαράθεση της Βασιλικής Θάνου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μετά την μηνυτήρια αναφορά του τελευταίου προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για δωροληψία, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top