«Κοιμάται» η Ελλάδα στην διαφθορά-Αποκαλύψεις για την υπόθεση Siemens

«Το 2017 υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα που έχουν δεσμευθεί για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα»

Ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο ημερίδας για την Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή της διαφθοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα.

«Η διαφθορά απειλεί την κοινωνία. Είναι απαραίτητη η δημιουργία στρατηγικής με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» είπε χαρακτηριστικά ο γγ επισημαίνοντας ότι ο «στόχος μας είναι η συστράτευση όλων των φορέων κατά της Διαφθοράς, ώστε να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα προκειμένου να υπάρξει προστασία του ιδιωτικού τομέα».

Ακόμα, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε πως μεταξύ των δράσεων της γενικής γραμματείας είναι και η αποστολή επιστολών σε όλες τις πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό με τις οποίες ζητά ενημέρωση για υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές Έλληνες.

«Οι απαντήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μας προκαλέσει έκπληξη» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ντράγκο Κος μιλώντας για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα αναφορικά με την υπόθεση της Siemens.

Όπως ανέφερε: «Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της Διαφθο��άς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια (σ.σ. εκ των οποίων τα 12 εκατ. Δολάρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα) που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως εξήγησε, ο γερμανικός κολοσσός της Siemens μετά το παγκόσμιας κλίμακας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα. «Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τι μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;» είπε ο κ. Κος.

Σύμφωνα με τον Ντράγκο Κος, ήδη έχουν γίνει 3 αξιολογήσεις για τη διαφθορά, με την Ελλάδα να εμφανίζεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στην τελευταία. «Ήταν τόσο κακή η αξιολόγηση και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «ωραία κοιμωμένη» στο θέμα της διαφθοράς, που «συνεχίζει να κοιμάται». Συμπλήρωσε πάντως ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία.

Παράλληλα, ο κ. Κος υποστήριξε ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2014, οι κλάδοι που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι, μεταξύ άλλων, οι κατασκευές και η πληροφορική και αποδέκτες δωροδοκίας είναι κυρίως οι δημόσιοι λειτουργοί, οι τελωνιακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης.

Συμπλήρωσε, δε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 41 κράτη - μέλη της επίμαχης ομάδας εργασίας, υπάρχουν 20 που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τέλος , ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, είπε πως «την απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα δώσουν η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και ισχυρή πολιτική βούληση» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2014 στην 58η θέση σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς μεταξύ 168 χωρών και πλέον έχει αναρριχηθεί κατά 11 θέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top