«Ξήλωσαν» την Κεντρική Επιτροπή των Πανελλαδικών λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας- Πρώτη ανάρτηση 09:57

​Σε κίνδυνο θέτουν την ομαλή ολοκλήρωση της εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας των Εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι σύμβουλοί του, καθώς λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές, «ξήλωσαν» την πλειονότητα των μελών της περυσινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ). Σημειώνεται ότι στις φετινές Πανελλήνιες θα συμμετάσχουν 103.402 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Την αποκάλυψη κάνει η «Καθημερινή» η οποία στο ρεπορτάζ της τονίζει στόχος ήταν να τοποθετήσουν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και «ημετέρους», ενώ εξηγεί ότι με την κίνηση αυτή, το υπουργείο παραβαίνει τον όρο της μερικής ανανέωσης που ετηρείτο εδώ και δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιών να είναι το εχέγγυο για ομαλές εξετάσεις.
Για το θέμα των Πανελλαδικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκλήθη για σήμερα στο υπουργείο Παιδείας ο ομότιμος πανεπιστημιακός Γιώργος Δάσσιος, προέδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία αναμένεται να υποβαθμιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρότι επιλέγεται από τη Βουλή. «Διεμήνυσαν στον Γ. Δάσσιο ότι ο ρόλος του θα είναι ο μικρότερος δυνατός», ανέφερε στην «Καθημερινή» γνώστης της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το «ξήλωμα» της παλιάς ΚΕΕ είναι σχεδόν πλήρες, τακτική που δεν υιοθετείται, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτείται η εμπειρία των παλιών μελών, που μπορεί να σώσει από λάθη. Πόσω μάλλον που φέτος οι εξετάσεις είναι διπλές (άρα και η επιλογή θεμάτων), αφού υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται με το προηγούμενο σύστημα των έξι μαθημάτων και εκείνοι με το νέο (των 4+1 μαθημάτων). «Βασικός στόχος, που διατρέχει όλη τη διαδικασία οργάνωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι ένας: η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η ριζική αλλαγή της ΚΕΕ εγκυμονεί κινδύνους», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου με εικοσαετή θητεία στη διοργάνωση των Πανελλαδικών.
Αναζητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέλη της ΚΕΕ
Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι για τα μέλη της ΚΕΕ αναζητήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της χώρας και οι θέσεις έκλεισαν μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Τηρήθηκε φυσικά η απόλυτη εχεμύθεια ως προς την ταυτότητα των προσώπων. Τώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμβουλος του κ. Φίλη, με την απαραίτητη εχεμύθεια, έχει αναλάβει να κάνει τα τηλεφωνήματα σε φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση εκπαιδευτικούς, προτείνοντάς τους να στελεχώσουν τις τριμελείς επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται στα μ��λη της ΚΕΕ θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της επόμενης ημέρας.
Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας
«Εντελώς ψευδή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα περί «ξηλώματος» της Επιτροπής Εξετάσεων και τα περί «διορισμών συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ» στην ΚΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υποστηρίζει ότι το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» είναι «παντελώς ανυπόστατο», ενώ εκφράζει την απορία του για τη σκοπιμότητα παρόμοιων δημοσιευμάτων δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό.
Σημειώνει ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας.
«Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο», διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Το υπουργείο απευθύνει τέλος έκκληση προς όλες τις πλευρές «να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με την αγωνία των παιδιών και των γονιών τους και να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top