Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έζησαν τον ΕΦΙΑΛΤΗ βρίσκουν ΖΕΣΤΑΣΙΑ σε ανάδοχες οικογένειες

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από τη χώρα μας

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έζησαν τον ΕΦΙΑΛΤΗ βρίσκουν ΖΕΣΤΑΣΙΑ σε ανάδοχες οικογένειες

​Στην Αθήνα ξεκίνησε πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε ανάδοχες οικογένειες. Ήδη τα πρώτα έξι παιδάκια -τέσσερα αγόρια και δυο κορίτσια- μένουν σε διαμερίσματα στην Αττική, με προσωρινούς γονείς. Ενώ περιμένουν να πάρουν σειρά άλλα 840, με τα 700 να παραμένουν, σε ακατάλληλες συνθήκες, σε κέντρα κράτησης.

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα μείνουν σε ανάδοχες οικογένειες έως ότου εντοπιστούν οι φυσικοί γονείς τους ή συγγενείς τους στην Ευρώπη, οπότε θα επανασυνδεθούν μαζί τους. Ήδη ο πρώτος ανάδοχος γονέας συνόδευσε ο ίδιος την 14χρονη Συριοπούλα και τον 10χρονο αδελφό της που φιλοξενούσε, στη Γερμανία, για να μείνουν στο εξής με τον φυσικό τους πατέρα.

Τα προσφυγόπουλα που ήρθαν οικογενειακώς, παίζουν ποδόσφαιρο στις αλάνες της Ειδομένης. Όμως τα έξι παιδάκια που φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες, έχουν τραυματικές εμπειρίες.

Τα περισσότερα ανήλικα προσφυγόπουλα πέφτουν θύματα αδίστακτων, που είτε τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά, είτε τα πωλούν ως δούλους, είτε εμπορεύονται τα όργανά τους.

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που μεταβαίνουν στην Ευρώπη, προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για αποτροπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο που ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σήμερα οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 61. Προηγήθηκε όμως έντονο παρασκήνιο, με την Κύπρο να απειλεί με βέτο, εάν και η Τουρκία δεν καταργήσει επίσης τη βίζα για τους Ελληνοκύπριους. Έτσι η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε σήμερα παραμονή της συνεδρίασης, να ικανοποιήσει τον όρο αυτό της Λευκωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει πάντως και ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα στο Αιγαίο. Παράλληλα όμως αναγνωρίζει ότι η χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ΑΝΣΑ, επιβεβαίωσε εμμέσως, ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί υψηλό πρόστιμο στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top