Ο Μάιος μας έφτασε! Τα έθιμα της ημέρας και πώς να φτιάξεις στεφάνι

Αντίστροφη μέτρηση για... το Καλοκαίρι

«Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή», λέει ένα τραγούδι που μαθαίνουμε από παιδιά καλωσορίζοντας την Πρωτομαγιά! Το βασικό έθιμο επιτάσσει να φτιάξουμε στεφάνι και το star.gr σου παρουσιάζει τον τρόπο για να το κάνεις.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, που από το 1886 συνδέθηκε και με το εργατικό κίνημα, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, στις εκδηλώσεις που γίνονταν, είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για τον Διόνυσο, κ��ι είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό του Καλοκαιριού.

2-45.jpg

Το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται στην αρχαιότητα, όταν, στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας τη ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Σύμφωνα με το… τυπικό, το στεφάνι πρέπε�� να μείνει κρεμασμένο στην πόρτα ή το μπαλκόνι μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίμε!

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν ιδιαίτεροι τρόποι για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι: στη Σέριφο κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού ένα στεφάνι από λουλούδια, μαζί με τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο, ενώ στην Αγιάσο της Λέσβου προσθέτουν δαιμοναριά, ένα άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για… να «δαιμονίζοντα»ι οι γαμπροί.

P5021226.jpg

Εκτός από το στεφάνι, σε κάποιες περιοχές υπάρχουν κι άλλα έθιμα, που θεωρείται ότι έχουν εξαγνιστικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα οι κάτοικοι περιφέρουν το μαγιόξυλο, έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά, την ώρα που στην Ήπειρο πηδούν πάνω από φωτιές.

Για να πιάσετε τον Μάη θα χρειαστείτε:

- Διάφορα, πολύχρωμα λουλούδια, είτε από τον κήπο σας, είτε αγριολούλουδα
- Αρκετή πρασινάδα, για τη βάση του στεφανιού
- Λεπτά και ευλύγιστα κλαδιά (π.χ. λυγαριά, αγιόκλιμα) ή χοντρό σύρμα
- Σπάγκο

Πλέξτε τα κλαδιά ή το χοντρό σύρμα σε κυκλική μορφή και ντύστε την με την πρασινάδα.. Φτιάξτε μικρά μπουκετάκια με τα λουλούδια (π.χ τρία μαζί) τα οποία θα δέσετε με σπάγκο. Στη συνέχεια, δέστε στη βάση, με σπάγκο, ένα ένα τα μπουκετάκια ώστε το κάθε νέο μπουκέτο να καλύπτει τα κοτσάνια του προηγούμενου.

Καλό μήνα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top