Χιλιάδες πιστοί στις εκκλησίες- Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου σε όλη την Ελλάδα

Τα έθιμα σε κάθε γωνιά του τόπου μας

​Με θρησκευτική κατάνυξη και δέος μπροστά στο θείο δράμα, εκατομμύρια πιστοί σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου.

Στην Μονή Καισαριανής η περιφορά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ενώ σε διάφορες περιοχές της χώρας αναβίωσαν έθιμα και τοπικές χριστιανικές παραδόσεις.

Ιεροσόλυμα
Στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας , χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στον Ιερό ναό της Αναστάσεως για την αποκαθήλωση. Πιστοί από όλο τον κόσμο, ακολουθούν τα βήματα του Χριστού προς την οδό του μαρτυρίου, μεταφέροντας στα χέρια τους το σύμβολο της πίστεως.
Καισαριανή - Πρωινή η περιφορά
Στην Μονή Καισαριανής ο Επιτάφιος βγαίνει από τον Ναό με το φως της ημέρας. Είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου η περιφορά γίνεται νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Πυργιώτικα Αργολίδας
Στα Πυργιώτικα Ναυπλίου, τα παιδιά που υποδηλώνουν την αγνότητα, μεταφέρουν το σώμα του Χριστού στον Επιτάφιο.

Δρυόβουνο - Κοζάνης
Στρατιωτικό άγημα προπορεύεται της πομπής στο Δρυόβουνο Κοζάνης, όπου οδηγούνται σαν άλλος κρανίου τόπος στο ύψωμα του χωριού.
Τρίπολη Αρκαδία
Στην Τρίπολη οι πιστοί στόλισαν με ένα πραγματικό κόσμημα τον επιτάφιο. Περισσότερες από 550.000 πέρλες δημιούργησαν αυτόν τον πελεκάνο.
Συνοικία Αβέρωφ - Λάρισα
Εντυπωσιακός όμως είναι και ο επιτάφιος στον ιερό ναό του Σωτήρος στην Λάρισα. #0 άτομα, πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και κατασκεύασαν αυτό το εξαίσιο δημιούργημα.

Νέα Κίος Αργολίδα
Οι γυναίκες μοιρολογούν μπροστά στον επιτάφιο.

Άθυτος Χαλικιδικής
Στον άθυτο Χαλικιδικής ο Επιτάφιος λάμπει από τις χιλιάδες πέρλες, τις εντυπωσιακές καρφίτσες και τις πούλιες που έφτιαξαν με μεράκι οι πιστοί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Πεντέλη - Κορύφωση του θείου δράματος
Ώρα 1 το μεσημέρι στη Μονή Πεντέλης. Η τελετή Αποκαθήλωση�� είναι μοναδική εμπειρία . Ο ηγούμενος και οι ιερείς ανεβαίνουν στον κοντινό λοφίσκο και κατεβάζουν το σώμα του Χριστού από το σταυρό. Αφού το τυλίξουν σε λευκό σεντόνι, η πομπή καταλήγει στη μικρή σπηλιά στον περίβολ�� του μοναστηριού, όπου το σώμα τοποθετείται στον τάφο και σφραγίζεται με μια βαριά πέτρα.
Ζάκυνθος - μαζί με τον εσταυρωμένο και η Mater Dolorosa
Στη Ζάκυνθο, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου εκτός από τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.
Όλυμπος Καρπάθου
Σε αυτόν τον Επιτάφιο εκτός από το θείο δράμα, μπαίνουν και οι φωτογραφίες όσων έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο χρόνο. Οι γυναίκες μαυ��οντυμένες λύνουν τα μαλλιά και μοιρολογούν, ελπίζοντας και στην Ανάσταση των δικών τους ανθρώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top