Η ζωή εν τάφω - Ο Επιτάφιος και οι ύμνοι της Μεγάλης Παρασκευής

Κορυφώνεται το θείο Πάθος μετά την Αποκαθήλωση

​Μέρα απόλυτου πένθους η σημερινή για όλη την Χριστιανοσύνη: μετά και την Αποκαθήλωση, το θείο Δράμα κορυφώνεται, με τους πιστούς να προσέρχονται, το βράδυ, με κατάνυξη, στην ακολουθία του Επιταφίου.

Σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Το μαρτύριό του κράτησε 6 ώρες, ώσπου, στις 3 το μεσημέρι, παρέδωσε το πνεύμα, λέγοντας «τετέλεσται».

6a00d8345269c569e2017eea73a181970d-800wi.jpg

Κατά τη δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος -και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού- αποκαθηλώνουν το Σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι και το θάβουν σε καινούργιο τάφο, τον οποίο σφραγίζουν με μεγάλο λίθο.

epitafios-neapolis.jpg

Σε κάποιες ενορίες της χώρας, οι πιστοί περνούν το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης δίπλα στον σταυρωμένο Ιησού και ξενυχτούν στολίζοντας τον επιτάφιο και ψέλνοντας. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία διαβάστηκαν οι Ώρες, στη θέση της Θείας Λειτουργίας και έγινε η Αποκαθήλωση, ενώ το βράδυ διαβάζονται τα Εγκώμια και ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα.

epitafios-panagia-odigitria.jpg

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χ��ιστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην», ακούμε στους ψαλμούς, ενώ ακολουθεί το «άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην» και ο πόνος της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της με το «ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατο μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος».

Epitafios me Dorylaiou6 (797x581).jpg

Ωστόσο, ο θάνατος του Χριστού γίνεται σωτήριος για εμάς, πηγή λύτρωσης που θα έλθει με την Ανάσταση: «ιδείν την του Υιού σου Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους», καταλήγουν τα Εγκώμια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι πιστοί περνούν κάτω από τον Επιτάφιο

Τα έθιμα και οι παραδόσεις του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top