Κάντε μια ευχή: Βροχή από «πεφταστέρια» σήμερα το βράδυ- Θα μας «επισκεφτούν» οι Λυρίδες

Μάθε τα πάντα για το εξωπραγματικό φαινόμενο

​Ιδιαίτερα ρομαντικά αναμένεται να είναι τα επόμενα βράδια, καθώς η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της Άνοιξης, οι λεγόμενες Λυρίδες, είναι πλέον γεγονός!

Οι Λυρίδες θα κάνουν «πρεμιέρα» το βράδυ της Παρασκευής, ενώ θα είναι ορατές έως και την Δευτέρα 25 Απριλίου εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Ωστόσο, επειδή το βράδυ της Πέμπτης είχαμε πανσέληνο εικάζεται ότι ο ουρανός δεν θα είναι ιδιαίτερα σκοτεινός… Κάτι που σημαίνει ότι η παρατήρηση του σπάνιου φαινομένου θα γίνει με δυσκολία.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία για τις περίφημες Λυρίδες… Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους… Φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομα της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Οι «Λυρίδες» μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα, κάνοντας το θέαμα εξωπραγματικό. Μάλιστα, κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν τα 100 την ώρα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top