Ανοίγουν τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά- Ελεύθεροι οι πρόσφυγες που παίρνουν άσυλο

Για τους περισσότερους έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης

Ανοίγουν τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά- Ελεύθεροι οι πρόσφυγες που παίρνουν άσυλο
Τα hot spot της Λέσβου και της Χίου ανοίγουν οσονούπω και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σταδιακά θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στα νησιά.
Αυτό γίνεται επειδή οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων τους για χορήγηση ασύλου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 90% των μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο, έχουν αιτηθεί άσυλο.
Η διαδικασία του «διοικητικού περιορισμού» προβλέπει ότι οι μετανάστες αυτοί, έχοντας ένα έγγραφο, θα μπορούν να βγαίνουν από τις κλειστές δομές, να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί, και να επιστρέφουν στα κέντρα που διαμένουν για ύπνο. Δεν θα μπορούν όμως να φύγουν από το νησί.
Ωστόσο, η χορήγηση των εγγράφων καθυστερεί λόγω έλλειψης επαρκών δομών ανοικτής φιλοξενίας. Πάντως, για την ολιγοήμερη αναβολή της απόφασης, σύμφωνα με τοπικές πηγές, έχουν παίξει ρόλο και τα επεισόδια που δημιουργούνται στη Λέσβο αλλά και η «εξαφάνιση» περίπου 80 μεταναστών στη Χίο, που επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top