Ένωση Εισαγγελέων: «Οι τρεις εξουσίες είναι σαφώς διαχωρισμένες- Θεμιτή η δημόσια κριτική»

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποκλείει κάθε είδους παρέμβαση από την πολιτική εξουσία

Λίγες μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή και των αναφορών για παρεμβάσεις και συγκαλύψεις συγκεκριμένων υποθέσεων από την πλευρά της Δικαιοσύνης, η Ένωση εισαγγελέων εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι οι τρεις εξουσίες είναι σαφώς διαχωρισμένες ώστε κάποιο όργανο να μην μπορεί να έχει άλλες αρμοδιότητες από αυτές που του απονέμονται από το Σύνταγμα. Ακόμη, στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσ��νης αποκλείει κάθε είδους παρέμβαση από την πολιτική εξουσία.

«Τ​ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

YΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ότι η σφαίρα της αρμοδιότητας των οργάνων των τριών εξουσιών είναι σαφώς προσδιορισμένη και εξειδικευμένη, ώστε κάθε όργανο να μη δύναται να έχει άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες αυστηρά του απονέμουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και οι εγγυήσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών λειτουργών αποκλείουν κάθε είδους εξάρτηση ή δέσμευση του Εισαγγελέως, πολλώ δε μάλλον, κάθε παρέμβαση στα εισαγγελικά καθήκοντα από την πολιτική εξουσία (Κυβέρνηση-Κοινοβούλιο-Κόμματα).

ΘΕΩΡΕΙ αναγκαία προτεραιότητα της πολιτείας να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοτέλεια και την θωράκιση της.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς, υπό αντίξοες συνθήκες, επιτελούν απερίσπαστοι και ανεξάρτητοι το έργο τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδηση τους, έχοντας ως μέλημα την εξιχνίαση και πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική κρίση.

ΚΑΛΕΙ την πολιτεία και έμπρακτα να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για την ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης, λαμβάνοντας άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την βελτίωση των συνθηκών απονομής της, προκειμένου οι λειτουργοί της να υπηρετούν και οι πολίτες να απολαμβάνουν μία δικαιοσύνη ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό που να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, να σέβεται και να εγγυάται την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και να αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, η έκφραση δημόσιας κριτικής για τον τρόπο άσκησης των εισαγγελικών καθηκόντων είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη, εφόσον, βέβαια, τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας χωρίς υπερβάσεις του προσήκοντος μέτρου ευπρέπειας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top