Χωρίς τους γονείς τους φτάνουν δεκάδες προσφυγόπουλα στη χώρα μας- Τα νούμερα είναι ανησυχητικά

Αποχώρησε η ΜΚΟ «Save the children» από τα ελληνικά νησιά

Χωρίς τους γονείς τους φτάνουν δεκάδες προσφυγόπουλα στη χώρα μας- Τα νούμερα είναι ανησυχητικά

​Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τα προσφυγόπουλα που φτάνουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αυτά 1.900 παιδιά και έφηβοι έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς χωρίς κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο μαζί. Το πρωί είχαμε επιχείρηση αεροδιακομιδής ενός βρέφους 8 ημέρων από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Το 8 ημέρων βρέφος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όταν η μητέρα του μεταφέρθηκε εκεί από την Ειδομένη. Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί διέγνωσαν συγγενή καρδιοπάθεια και κρίθηκε απαραίτητη του η μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Ο Μαχμούντ και ο Χαρίφ έγιναν φίλοι όταν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Έχουν να δουν τους δικούς τους πάνω από δυο χρόνια και μετά από πολύ προσπάθεια κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Ο Mαχντί, η Zειναπ, ο Kομέν είναι μερικά από τα παιδιά που βρέθηκαν μόνα τους στο δρόμο της προσφυγιάς. Σύμφωνα με την Unicef 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα και από αυτά το 10% είναι ασυνόδευτα. Την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι 10.000 έχουν εξαφανιστεί την Ευρώπη ενώ ένα στα δυο ασυνόδευτα παιδιά χάνονται στα κέντρα κοινω��ικής φροντίδας.

Η ΜΚΟ «Save the children» ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Λέσβο, την Σάμο και την Χίο σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες.

«Ό,τι συμβαίνει στα hot spots αυτή τη στιγμή έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι τουλάχιστον αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος τα κέντρα φιλοξενίας να λειτουργήσουν σύμφωνα με πρότυπες απαιτήσεις και όλο αυτό είναι εις βάρος των παιδιών».

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ντροπή της Ευρώπης και επιτίθεται στην συμφωνία ΕΕ με Τουρκία για το προσφυγικό.

«Το μήνυμα της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Επιλέγουν να διαφυλάξουν τα σύνορα, από το να διαφυλάξουν και να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Ωστόσο η ΜΚΟ που είχε την κυριότερη δράση για τα παιδιά στα τρία νησιά τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει προμήθειες για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top