Ποινική προκαταρκτική έρευνα για τα φυλλάδια που μοιράστηκαν στην Ειδομένη

Την διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη

​Εισαγγελική έρευνα διέταξε τελικά ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση της διαρροής φυλλαδίου προς πρόσφυγες της Ειδομένης, το οποίο οδήγησε στην κινητοποίηση της Καθαράς Δευτέρας και πολλούς από αυτούς στην απελπιδα προσπάθεια να πέρασουν στα Σκόπια μέσα από έναν ποταμό.

Την προκαταρκτική εξετάση διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά από σχετικό ερώτημα των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τα οποία απέστειλαν στην Εισαγγελία πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο. Έθεταν δε το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.

Η εισαγγελέας έδωσε σχετική εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας να διερευνηθούν αδικήμα��α που αφορούν σε δράση ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα με στόχο να θέσουν σε κίνδυνο της διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Ζητά δηλαδή να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:

1) στο νόμο 3386/2005 για την «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη
υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» και

2) στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος �� σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος.

Η ακριβής μετάφραση του κειμένου, όπως μεταδόθηκε , εκείνες της μέρες, από το ΑΠΕ, έχει ως εξης:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Σκοπιανά σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλ��δα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως ��α εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στην ΠΓΔΜ. Μπορείτε να περάσετε από εκεί.

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΨΑΧΝΟΥΝ την «ταυτότητα» του συγγραφέα του επίμαχου φυλλαδίου που «ξεσήκωσε» τους πρόσφυγες

Πρώην υπουργός της Γερμανίας ΞΕΣΗΚΩΣΕ τους πρόσφυγες στην Ειδομένη;

Παιχνίδια στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων – Στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες τα Σκόπια

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top