«Τεφτέρι» και στα φαρμακεία! Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των σκευασμάτων

Η μείωση των συντάξεων έφερε τα… βερεσέ!

«Τεφτέρι» και στα φαρμακεία! Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των σκευασμάτων

​Το παραδοσιακό τεφτέρι έχει μπει πλέον και στα φαρμακεία. Οι ασφαλισμένοι ζητούν πίστωση καθώς οι συντάξεις μειώνονται την ώρα που οι συμμέτοχες στα φάρμακα έχουν αυξηθεί. Έτσι πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να ζητήσουν βερεσέ για τα προβλήματα της υγείας τους.

Με τη σύνταξη κατά 300 ευρώ μειωμένη ο κύριος Ευθύμης συχνά δε μπορεί να πληρώσει τη συμμετοχή για τα φάρμακα του. Έτσι ζητάει από το φαρμακοποιό της γειτονιάς του... να τα γράψει στο τεφτέρι.

«Αυτό το φάρμακο που είναι για τον προστάτη τώρα το πήρα με πίστωση δεν έχω να πληρώσω γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις. Το μήνα πρέπει να συνεισφέρω γύρω στα 40 με 45 ευρώ» εξηγεί ο συνταξιούχος, κ. Ευθύμιος Κοτσίμπος.

«Πλέον η συμμετοχή δε βρίσκεται στο 25% και σε ένα πρωτότυπο φάρμακο μπορεί να φτάσει και το 55% πολλές φορές και παραπάνω» περιγράφει ο φαρμακοποιός, Γιώργος Βλαχόπουλος.

«Δυστυχώς τα βερεσέδια αυξάνουν, συγκεκριμένα προχθές άνθρωπος αγόρασε φάρμακο το οποίο κάνει 17 ευρώ μου έδωσε το δεκάρικο και θα μου φέρει 7 ευρώ. Να του αρνηθώ το φάρμακο;» τονίζει μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Χαράλαμπος Κρανιώτης.

Τα φάρμακα όπου το κράτος έχει μικρή συμμετοχή είναι κυρίως της χοληστερίνης και της πίεσης. H καθυστέρηση πληρωμών δημιουργεί προβλήματα και στα φαρμακεία που συχνά βρίσκονται με το ταμείο… μείον.

«Η συμμετοχή, τα φάρμακα τα δικά μου και της γυναίκας μου είναι γύρω στα 60-65 ευρώ» αναφέρει συνταξιούχος.

«Η ρευστότητα στην αγορά είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις ανάγκες μας, ανάγκες φαρμάκων» προσθέτει ο φαρμακοποιός, Γιώργος Βλαχόπουλος.

Η έλλειψη ρευστότητας στα φαρμακεία αυτόματα μπορεί να σημαίνει ελλείψεις σε ακριβά φάρμακα όπως εκείνα των ��αρκινοπαθών και τα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς οι φαρμακαποθήκες, για τέτοια σκευάσματα ζητούν κυρίως μετρητά.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι με χρόνια προβλήματα παίρνουν πρώτα το φάρμακο και μετά το γράφουν στο γιατρό. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως ο συμβεβλημένος γιατρός έχει ξεπεράσει το όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων και έτσι οι πολίτες περιμένουν να αλλάξει ο μήνας για να μην πληρώσουν το 10ευρω της συνταγής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top