ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες στα κέντρα συγκέντρωσης των μεταναστών-Ορατή η ΑΠΕΙΛΗ μολυσματικών ασθενειών

Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής

​H υπερσυγκέντρωση προσφύγων σε κλειστούς χώρους, δημιουργούν συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα προστασίας στα κέντρα υποδοχής, ωστόσο όπως θα διαπιστώσετε, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκε�� υγιεινής.

«Όταν θέλουμε να κάνουμε την ανάγκη μας πηγαίνουμε στο Πάρκο - (Πεδίον Άρεως)» αναφέρει μετανάστης.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες στην Πλατεία Βικτωρίας, ζουν υπό τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης.

«Σαφώς και υπάρχει η βρωμιά στο δρόμο μένουν οι άνθρωποι, χρειάζεται να μείνουν σε κάποιο χώρο να κάνουν ένα μπάνιο» δηλώνει η κοινωνική λειτουργός, κ. Μαργέλου.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται δίπλα σε βρώμικα νερά μπορεί να κολλήσουν κάποια ασθένεια. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες αρνούνται να διαθέσουν τις τουαλέτες τους στους πρόσφυγες, φοβούμενοι τυχόν έξαρση των μολυσματικών ασθενειών.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Βαγγέλη Γκούμα και της κάμερας του STAR, ώστε κάποιοι πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα καφετέριας.

Την ίδια στιγμή, 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα κέντρα φιλοξενίας υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, βρίσκονται εκτεθειμένοι με ασθένειες, καθώς μοιράζονται λιγότερες από 10 τουαλέτες.

«Η κατάσταση είναι απαίσια, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τόσο κόσμο, βάζουν τις οικογένειες μαζί με όλους, δεν υπάρχει καθαριότητα» αναφέρει άλλος μετανάστης.

«Το ένα έχει να κάνει με τα νοσήματα που ενδημούν σε αυτές σ��ις χώρες όπως φυματίωση, ελονοσία κλπ και το άλλο έχει να κάνει με τις συνθήκες υγιεινής» αναφέρει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες, όσο περνούν οι μέρες υπάρχει κίνδυνος ασθενειών» ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Γλυφάδας, Βάνα Μπάρμπα.

Ήδη από την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, ο ιατρικός σύλλογος Πειραιά ξεκινά τη λειτουργία Ιατρείου στον χώρο του ΟΛΠ από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους, καθώς και Νοσηλευτικό προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας επίσης στελεχώνει με επιπλέον ασθενοφόρα και κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και παιδιατρ��κή μονάδα.

Ήδη δυο κορίτσια 13 και 14 ετών και ένα αγοράκι 6 ετών από το Αφγανιστάν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων με υψηλό πυρετό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για την ζωή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top