ΘΕΡΙΖΕΙ η γρίπη στην Ελλάδα-Στους 34 οι νεκροί, ανάμεσά τους 4χρονο παιδί!

Ανησυχία από το υπουργείο Υγείας

ΘΕΡΙΖΕΙ η γρίπη στην Ελλάδα-Στους 34 οι νεκροί, ανάμεσά τους 4χρονο παιδί!

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η έξαρση της γρίπης στη χώρα μας. 34 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα 4χρονο παιδί, από τον ιό της γρίπης με τον τύπο Α Η1Ν1 να ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους.

Το πρωί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας είχε δίωρη σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η φετινή γρίπη χτυπά νέους ανθρώπους και χωρίς βεβαρυμμένο ιστορικό!

97 συνάνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μονάδες εντατικές ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά μεγαλώνει!

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν κάποιες από τις 200 κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση και λόγω της γρίπης!

Ακόμα, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί» , αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top