Κρίσιμη σύσκεψη στα μπλόκα των αγροτών – Τριβές με αφορμή τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τι συμβαίνει στις εθνικές οδούς ανά την χώρα

​Επί ποδός πολέμου παραμένουν οι αγρότες και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα τεθεί επί τάπητος σε σημερινή σύσκεψή τους. Στο μεταξύ, τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους, σε διάφορα σημεία της χώρας και δεν λείπουν οι συμβολικοί αποκλεισμοί.

Το ραντεβού των αγροτών έχει οριστεί για τις 14:00, στα Τέμπη, ενώ, λόγω της λειτουργίας της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica, πολλά μπλόκα έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων.

Στο μέτωπο, πάντως, παρατηρείται ρήξη, μετά την κίνηση της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκει αντίθετους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα». «Ό,τι κάναμε ήταν καθαρό και διάφανο και υπό το φως της ημέρας… Δεν είμαστε από αυτούς που φτιάχνουν επιτροπές για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και στα μπλόκα φωνάζουν “καμία συνάντηση���», απάντησε, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Τι συμβαίνει στα μπλόκα

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, αντιπροσωπεία των αγροτών θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών, ενώ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται α��ό τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας: στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο τελωνείο Εξοχής και στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12:00 - 14:00 και 19:00 - 21:00.

Στον Νομό Κιλκίς, πε��ισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, 145 τρακτέρ στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν και σήμερα 19:00 – 21:00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες.

Στον Νομό Πέλλας, το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00 – 12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00 – 12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα Άρνισσας θα κλείνουν 17:30 – 20:00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα.

Στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών, δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμεν�� τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, θα γίνει αποκλεισμός 12:00 – 18:00.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19:30.

Στον Νομό Χαλκιδικής, τα τρακτέρ είναι στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις γ��α τη στάση των αγροτών από τη Δευτέρα.

Αποκλεισμοί των δρόμων γίνονται: στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, τις ώρες 10:00 – 12:00 το πρωί και 18:30 – 20:30 το βράδυ, στο τελωνείο Νίκης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, 12:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00, στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00 – 13:30 και 16:30 – 18:30 και στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00 – 12:30.

Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου για περίπου μισή ώρα στις 12:00 και στις 17:00 προχωρούν, σήμερα και αύριο, αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, παραμένοντας από την Τετάρτη στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση «Μεγάλα Χωράφια». Την Δευτέρα, οι αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία «Δικαστηρίων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top