Απόφαση βόμβα του ΣτΕ τινάζει στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ!

Για τις αντικειμενικές αξίες

​Μια -αναμενόμενη εν πολλοίς- βόμβα πυροδότησε αργά το βράδυ το Συμβούλιο Επικρατείας διατάσσοντας την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει - προφανώς προς τα κάτω- τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει υπολογιστεί με τις προηγούμενες τιμές.

Η απόφαση αυτή (αριθμ. 4446/2015) θα δημοσιευθεί με πλήρες σκεπτικό το μεσημέρι της Τετάρτης και ελήφθη την Τρίτη, στην τελευταία διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τι αποφάσισε το ΣΤΕ

Πως οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα ακίνητα απαράλλακτες από το 2007 πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω (αναδρομικά ) απο την 21η Μαΐου 2015. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως τινάζεται στον αέρα ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίστηκε με τις προηγούμενες αντικειμενικές και για να κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού του, αρκεί μια απλή προσφυγή στα δικαστήρια.

ΑΠΟ ΤΟ 2013

Η υπόθεση δεν αφορά (μόνο) τη σημερινή κυ��έρνηση αλλά όλες απο το 2009 και εντεύθεν, οι οποίες δεν αναπροσάρμοσαν τις αντικειμενικές αξίες (που ειναι προφανές ότι σε συνθήκες κρίσης είναι πολύ χαμηλότερες) από το 2007 και σε κάποιες περιοχές από το 2010. Κι ενώ βέβαια η σχετική νομική υποχρέωση της πολιτείας είναι να τις αναθερωρεί ανά διετία.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982, απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα, αφού αυτός υπολογιζόταν με αξίες του 2007.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top