ΠΡΟΣΟΧΗ: Δύο στα τρία σολάριουμ είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Τι έδειξε έρευνα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δύο στα τρία σολάριουμ είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

​Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ), καθώς διαπιστώθηκε πως δύο στα τρία μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ακραία υπεριώδη ακτινοβολία, πάνω από τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε από κλιμάκια της ΕΕΑΕ σε γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος έδειξε πως η συντριπτική πλειονότητα των μηχανημάτων εξέπεμπε ακτινοβολία, η οποία υπερέβαινε τα επίπεδα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας τα μεσημέρια του Ιουλίου και του Αυγούστου στην Αθήνα, πολύ πιο πάνω από το ισχύον όριο της ΕΕ.

Τα όρια ασφαλείας για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία στα σολάριουμ και γενικότερα για κάθε συσκευή που εκθέτει το δέρμα στην υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα 0,3 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, που αντιστοιχούν σε δείκτη UV 12 και ισοδυναμούν με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στους τρ��πικούς.

Το όριο αυτό έχει τεθεί και στην Ελλάδα με βάση σχετικό Πρότυπο του ΕΛΟΤ από το 2010. Όταν ο δείκτης UV υπερβαίνει το 11, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας χαρακτηρίζεται «ακραία», με μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο δέρμα και τα μάτια.

Όμως στην Ελλάδα στα δύο τρίτα (65%) των μηχανημάτων που μετρήθηκαν η ακτινοβολία υπερέβαινε τη σύσταση ασφαλείας των 0,3 βατ ανά τ.μ. Η μέση εκπεμπόμενη ακτινοβολία άγγιζε τα 0,5 βατ ανά τ.μ. (από 0,09 βατ έως σχεδόν 1 βατ).

Τα 20 από τα 26 μηχανήματα που μετρήθηκαν, εξέπεμπαν ισχυρότερη υπεριώδη ακτινοβολία απ’ ό,τι ο ήλιος του καλοκαιριού το μεσημέρι στην Αθήνα, ο οποίος σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι περίπου 10 (δείκτης UV).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top