Διώχνουν την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες από τη Συνθήκη Σένγκεν; Τι λένε τα σενάρια!

Αλλαγές στην ελεύθερη μετακίνηση, μετά το μακελειό στο Παρίσι, λέει η «Daily Mail»

​Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών από τη ζώνη ελεύθερης διακίνησης, τη γνωστή ως Σένγκεν, μετά το μακελειό στο Παρίσι και τις αποκαλύψεις ότι τζιχαντιστές περνούν από τα ελληνικά νησιά στην Ευρώπη ως πρόσφυγες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», στην επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μεθαύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών στη Ζώνη Σένγκεν όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και κάποια κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Σλοβενία, Ουγγαρία) θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την Συνθήκη Σένγκεν, ενώ, παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία μικρότερη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο κράτη που μπορούν να ελέγξουν τις ροές μεταναστών.

2E93371000000578-3324142-image-a-64_1447878641394.jpg
(Σκίτσο της εφημερίδας: με κόκκινο οι χώρες που θα φύγουν, με μωβ η νέα Ζώνη Σένγκεν)

Η νέα Ζώνη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα περιλαμβάνει την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία, που θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της Συνθήκης, με ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μόνο εντός των δικών τους συνόρων.
Οι πέντε αυτές χώρες είχαν καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους πριν από 20 χρόνια, αλλά, πλέον, στη συνθήκη για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων (ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών) προστέθηκαν και τα υπόλοιπα 26 κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν διαθέτουν εσωτερικά σύνορα, αλλά μόνο ένα εξωτερικό, που αποτελεί και την πύλη εισόδου στην Σένγκεν.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Σένγκεν έχει πρόβλημα και όλα τα μέρη προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ελαφρύνουμε το βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση», δηλώνει διπλωμάτης της Ε.Ε. και συνεχίζει: «δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μία λύση, αλλά συζητάμε μεταξύ μας διάφορες επιλογές πριν από τη σύσκεψη της Παρασκευής».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο προεδρεύων της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ζώνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει δίχως δραστικές ενέργειες για την ασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ ο αρμόδιος για την μετανάστευση επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρει: «αν αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που μας δίνει η Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι προστατευμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε συζήτηση για το μέλλον της Σένγκεν, που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top