ΔΩΡΟ για τους καταληψίες- Ελαστικότερος γίνεται ο νόμος

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μικρότερες ποινές ή και αθώωση για τους δράστες

​Ελαστικότερο γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο, για τους καταληψίες κτιρίων ή και δρόμων, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» για διαβούλευση, προβλέπει ακόμη μικρότερες ποινές ή και αθώωση -υπό προϋποθέσεις- για τους δράστες.

Με το νέο νόμο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο δικαστής θα κρίνει εάν οι καταλήψεις δρόμων ή και κοινωφελών εγκαταστάσεων, τελέστηκαν για την προάσπιση «μείζονος κοινωνικού συμφέροντος», και αναλόγως οφείλει να προτείνει μικρότερες ή και καθόλου ποινές.

«Η ΚΕΔΕ δεν έχει κληθεί σε μια τόσο σημαντική διαδικασία, να πει την άποψη της. Εύχομαι να μη σπέρνουμε ανέμους και θα θερίσουμε θύελλες πολύ σύντομα» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Αν η παρακώλυση ήταν μικρή σε διάρκεια ή έκταση, τότε και η ποινή μπορεί να είναι αναλόγως μικρή, έως έξι μήνες, ενώ η ίδια ποινή προβλέπεται και στην περίπτωση που η παρεμπόδιση λειτουργίας μιας εγκατάστασης θεωρείται ότι δεν ήταν σημαντική.

«Το δικαστήριο δύναται να απαλλάξει το δράστη, εφόσον πειστεί ότι ο κίνδυνος που μπορούσε να προκύψει ή προέκυψε ήταν ασήμαντος ή ότι δεν χρειάζεται να επιβληθεί ποινή αν ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος» λέει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, σύμφωνα με νομικ��ς πηγές, ο όρος του «μείζονος κοινωνικού συμφέροντος» δεν αποσαφηνίζεται.

«Η γενική έννοια της προάσπισης "μείζονος κοινωνικού συμφέροντος", όταν αφορά σε παρακώλυση συγκοινωνιών ή κατάληψη κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων, είναι επικίνδυνη έννοια στην εφαρμογή της και χρήζει περαιτέρω οριοθετήσεως» επισημαίνει ο δικηγόρος, Αλέξης Δασκάς.
Η κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ορίζει το μαθητικό ιδιώνυμο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top