Η πρόξενος και η… Φιλιππινέζα

Πώς γίναμε διεθνώς ρεζίλι

Ένα περιστατικό που συνέβη προ 15ετίας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την προσφυγή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, στο ΣτΕ. Ο κ. Ρακιντζής ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ, με την οποία απαλλάχθηκε η γενική πρόξενός μας στη Γενεύη την περίοδο 2001-2005, από σειρά παρατυπιών που σχετίζονταν με την… Φιλιππινέζα της! Τελικά, η προσφυγή του έγινε μερικώς δεκτή.

Ο κ. Ρακιντζής ζητούσε από το ΣτΕ να της επιβληθεί οριστική απόλυση. Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας τής επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών, με πλήρη στέρηση των αποδοχών της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρέσβης φέρεται να παρέβη τα καθήκοντά της με συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την «αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας».

Τι συνέβη; Θέλησε να την συνοδεύσει στο εξωτερικό η οικιακή της βοηθός με μηνιαίο μισθό 800 ελβετικών φράγκων, δωρεάν τροφή και διαμονή στην προξενική κατοικία. Και τα κατάφερε!

Όταν εγκαταστάθηκαν στη Γενεύη τον Μαΐου του 2001, η πρέσβης ζήτησε -μέσω της Ελληνικής πρεσβείας- από τις ελβετικές αρχές, άδεια εισόδου και χορήγηση κάρτας διαμονής για την οικιακή βοηθό.

Οι ελβετικές αρχές, όμως, απέρριψαν το αίτημα, καθώς η τοπική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής σε οικιακές βοηθούς-μέλη διπλωματικών αποστολών εφόσον είναι παντρεμένες, ενώ παράλληλα αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα χορήγησης άδειας παραμονής για τον επιπρόσθετο λόγο ότι «ήδη στην προξενική κατοικία προσέφερε υπηρεσίες ως ιδιωτική οικιακή βοηθός» και άλλη, δεύτερη.

Αργότερα, η πρέσβης υπέβαλε νέο αίτημα προς τις ελβετικές αρχές για θεώρηση εισόδου με τον χαρακτήρα του επειγόντως, καθώς -όπως επικαλέστηκε- θα έφθανε στη Γενεύη ο γιος της οικιακής βοηθού. Στη συνέχεια, μάλιστα, ζήτησε «με ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας» την έκδοση ταυτό��ητας της Φιλιππινέζας, ως οικιακής βοηθού της.

Όλες αυτές οι ιδιωτικές, όπως χαρακτηρίζονται από το ΣτΕ, ενέργειες που έκανε υπηρεσιακά η πρέσβης, τελούσαν εν αγνοία της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και φυσικά μας εξέθεσαν ως χώρα στο εξωτερικό!

Τον Δεκέμβριο του 2005, η Φιλιππινέζα εγκατέλειψε την προξενική κατοικία και ζήτησε να τής καταβληθούν διαφορές αποδοχών, ενώ παράλληλα κατέθεσε και μήνυση για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος της πρέσβεως. Προσέφυγε μάλιστα και στο Εργατοδικείο της Γενεύης για παραβιάσεις της ελβετικής εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Όταν οι ελβετικές αρχές κοινοποίησαν την αγωγή της Φιλιππινέζας, το ΥΠΕΞ πληροφορήθηκε το γεγονός και διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Τον Αύγουστο του 2007, το Εργατοδικείο της Γενεύης με αμετάκλητη απόφασή του υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο (!) και την πρέσβη να καταβάλλουν στη Φιλιππινέζα το ποσό των 181.845 ελβετικών φράγκων συν τους νόμιμους τόκους (5%) για διαφορές αποδοχών, υπερωρίες και απασχόληση κατά τις αργίες (Κυριακές, εορτές, κ.λπ.).

Το πειθαρχικό συμβούλιο, πάντως, την απήλλαξε από κάθε πειθαρχική κατηγορία! Στη συνέχεια, ο κ. Ρακιντζής ζήτησε από το ΣτΕ να ακυρωθεί η απαλλακτική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και να της επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης.

Η απόφαση του ΣτΕ:

Το ΣτΕ έκρινε ότι η πρέσβης υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα και παραλείψεις που της αποδίδονται, αλλά αναφέρει ότι με τα εν αγνοία του ΥΠΕΞ διαβήματά της, προέβη σε ενέργειες για «την πρόσληψη ιδιωτικής οικιακής βοηθού».

Επιπροσθέτως, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι οι ενέργειες της πρέσβεως είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί «εκτεθειμένο έναντι του αλλοδαπού κράτους κατηγορούμενο για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top