Εξοργισμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός με τον Φίλη- Έχει επισήμως αναγνωριστεί ως γενοκτονία

ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του Star

Εξοργισμένος ο Ποντιακός Ελληνισμός με τον Φίλη- Έχει επισήμως αναγνωριστεί ως γενοκτονία

​Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι «αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν γενοκτονία» στην εκπομπή του Star «Στον ενικό» με τον Ν. Χατζηνικολάου.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι εξοργισμένος ενώ και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου ζητούν την παραίτηση του.

«Δεν υπάρχει γομολάστιχα που να σβήνει ότι έχει γραφτεί με αίμα. Και η γενοκτονία των Ποντίων είναι γραμμένη με αίμα που δεν πρόκειται να σβήσει και μάλλον ο κύριος υπουργός θα σβήσει με τις ανοησίες που εξακολουθεί να λέει» τονίζει ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος.

«Θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, προσχεδιασμένη, συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση των Ελλήνων. Ας είναι πιο προσεκτικός κι ας θυμηθούμε όλοι ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού είναι ένα κομμάτι του εθνικού κορμού της ελληνικής ιστορίας» αναφέρει η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Μας απογοήτευσε η κυβέρνηση που έχουμε, καθώς επέλεξε έναν αρνητή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, να τον τοποθετήσει σε αυτή την νευραλγική θέση του υπουργού Παιδείας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Αλέξανδρος Εφραιμίδης.

Ας εισχωρήσουμε όμως στα βάθη της «μεγάλης» ιστορίας του ποντιακού πολιτισμού που γνώρισε διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς, λεηλασίες και προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού από το κίνημα των Νεότουρκων.

Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.
Έτσι, από το 1914 ως το 1923 οι ελληνοπόντιοι είχαν μόνο δύο επιλογές... ή να δολοφονηθούν από τους Τούρκους ή να στραφούν στην προσφυγιά.

Η πιθανότητα να επιζήσουν ήταν, σχεδόν, μηδενική. Εκτοπισμένοι από τα χωριά τους, γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό σύρονταν από τους δημίους τους στα βουνά, με τους περισσότερους απ' αυτούς να πεθαίνουν στην πορεία από τα βασανιστήρια.

Ναι, η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της εξάντλησης από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα ,τη δίψα και τα στρατόπεδα... θανάτου στην έρημο.

Οι Πόντιοι θρήνησαν... 353.000 νεκρούς. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίστηκαν, επισήμως, ως «γενοκτονία» από το Ελληνικό Κράτος, τη Σουηδία, την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top