Σάμος: Ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο «έπιασε» ερασιτέχνης φωτογράφος!

Η ηλιακή άλως... όπως φαίνεται από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Σάμος: Ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο «έπιασε» ερασιτέχνης φωτογράφος!

​Ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο κατέγραψε με τη φωτογραφική μηχανή του, ερασιτέχνης φωτογράφος στη Σάμο.

Ο Μανώλης Θράβαλος συνεχίζει το κυνήγι σπάνιων μετεωρολογικών φαινομένων και το περασμένο Σάββατο απαθανάτισε πάνω από τη χώρα του νησιού, συγκεκριμένα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο όρος Θειός, μια ασυνήθιστη ηλιακή άλω.

Στη Μετεωρολογία Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινό��ενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.
Συνεπώς υπάρχουν δύο είδη, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000 μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).
αρχείο λήψης (1).jpg
Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης).
Στην πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.
Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες.
πηγή: mysamos
πληροφορίες για το φαινόμενο από Wikipedia
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top