«Παλεύουν» με τη θάλασσα για να πάνε στο σχολείο: Οι οκτώ «ήρωες» μαθητές από το νησάκι Κάλαμος

Φεύγουν νύχτα από το νησί τους και γυρίζουν το απόγευμα

«Παλεύουν» με τη θάλασσα για να πάνε στο σχολείο: Οι οκτώ «ήρωες» μαθητές από το νησάκι Κάλαμος

Συγκλονίζει η ιστορία οκτώ παιδιών που εν έτει 2015 «παλεύουν» με τα κύματα κάθε μέρα προκειμένου να πάνε στο σχολείο. Πρόκειται για πέντε μαθητές του γυμνασίου και 3 του λυκείου από το νησάκι Κάλαμος που βρίσκεται νότια της Λευκάδας. Είναι ο Γεράσιμος, η Άννα, η Εύη, ο Φάνης και η αδελφή του η Γεωργία, ο Γιάννης, η Μαρία και ο Φάνης.

Τα παιδιά καθημερινά μπαίνουν σε καΐκι για να μάθουν γράμματα στα σχολεία του Μύτικα και της Κανδήλας, στην Αιτωλοακαρνανία.

Το πρόγραμμά τους είναι το εξής: Φεύγουν από τα σπίτια τους στις 6:30 και με τα πόδια φτάνουν στο λιμάνι. Λίγο πριν τις 7:00 σαλπάρουν για την απέναντι ακτή, όπου θα φτάσουν 45 λεπτά αργότερα. Αν έχει απαγορευτικό, χάνουν το μάθημα. Γυρίζουν το απόγευμα στο μικρό νησάκι τους.

«Είμαστε μία οικογένεια, πολύ αγαπημένοι. Ο ένας προσέχει τον άλλον», λένε.

«Η διαδρομή για το σχολείο είναι κουραστική, όμως, πλέον, έγινε συνήθεια», λέει η Μαρία και προσθέτει: «Μένω στην άκρη του νησιού. Ξυπνάω έξι παρά τέταρτο το ξημέρωμα. Περπατώ 20 λεπτά με τα πόδια. Είναι νύχτα, δεν έχει βγει ο ήλιος. Μαζί με τον αδελφό μου πηγαίνουμε ποδαράτα. Όταν έχει κακοκαιρία, βροχή, εφοδιαζόμαστε με αδιάβροχα και αντιανεμικά. Δεν φοβάμαι τη νύχτα, μπορεί να είναι λίγο κάπως, αλλά εντάξει και αυτό συνήθεια είναι».

Η διαδρομή προς το σχολείο έχει εισιτήριο για τους μαθητές. Το κάθε παιδί πληρώνει καθημερινά 0,80 λεπτά. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό, όπως επισημαίνουν, όμως για τις οικογένειές τους, αθροιστικά, είναι ένας λογαριασμός κάθε μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top