Πόρισμα- «φωτιά»: Προϊστάμενος του ΟΑΕΔ «τσέπωσε» 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του οργανισμού

Το χρονικό διάστημα 2007-2014

Πόρισμα- «φωτιά»: Προϊστάμενος του ΟΑΕΔ «τσέπωσε» 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του οργανισμού

​Μια ακόμη υπόθεση που αφορά… ριφιφί στα δημόσια ταμεία γίνεται γνωστή. Αυτή τη φορά, πρόκειται για χρήματα τα οποία φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, πρόκειται για πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έχει παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν την πρωτοφανή υπόθεση.

Στο στόχαστρο τους έχει μπει προϊστάμενος του οργανισμού, που υπήρξε και… συνδικαλιστής, σε βάρος του οποίου διενεργούνται δύο ανεξάρτητες ΕΔΕ, παράλληλα με την ποινική διερεύνηση των υποθέσεων από τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα χρήματα «εξαφανίστηκαν» από τα ταμεία κατά το διάστημα 2007-2014 για να καταλήξουν… στην τσέπη του.

Ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη της εξοργιστικής υπόθεσης. Εκείνος βρισκόταν σε άδεια όταν πάνω στο γραφείο του ένας υπάλληλος εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής.

Ο ίδιος θέλησε να το τακτοποιήσει και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο όμως ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε η διοίκηση η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.

Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Ο προϊστάμενος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης. Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε σύμβαση δανείου ή απόφαση διοικητικού συμβουλίου.

Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα.

Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης το κλιμάκιο των επιθεωρητών τον κάλεσε σε απολογία. Αποφάσισε να ομολογήσει τις πράξεις του και να επιστρέψει το ποσό που είχε υπεξαιρέσει, ώστε να… πέσει στα μαλακά!

Ωστόσο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στον έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος , προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι» στο κόκκαλο.

Έναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους… 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιούλιου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη διεύθυνση επιθεώρησης του ΟΑΕΔ. Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμείο του οργανισμού. Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα – έχει σταλεί και στην εισαγγελία – το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007-2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο προϊστάμενος φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.

Υπάλληλοι του οργανισμού είχαν επιλεγεί ως δικαιούχοι των ποσών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΕΔΕ προκύπτει πως η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top