ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙΤΕ: γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών την Κυριακή!

Γιατί αλλάζει η ώρα δύο φορές τον χρόνο - Πρώτη ανάρτηση: 24/10/2015, 01:00

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙΤΕ: γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών την Κυριακή!

​Στον Χειμώνα και… με τα ρολόγια μας θα μπούμε από τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής, 25 Οκτωβρίου, καθώς αλλάζει η ώρα!

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω στις 04:00, ώστε να δείχνουν 03:00.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα;

Η απάντηση βρίσκεται στην… οικονομία, αφού, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας (από την τελευταία Κυριακή του Μάρτη μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη) υπολογίζεται ότι εξοικονομούμε συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση του φυσικού φωτός!

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, το 1784, ενώ, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γουίλιαμ Γουίλετ κατέθεσε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας. Η πρώτη εφαρμογή στην πράξη έγινε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Στη συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να… μείνει.

Στην Ελλάδα, το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973. Το 1997, η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα, ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις.

Αν και σήμερα περίπου 70 χώρες εφαρμόζουν αυτό το μέτρο, μέχρι το 1996, στην Ε.Ε. επικρατούσε ωρολογιακό αλαλούμ (κάθε χώρα το εφάρμοζε σύμφωνα με τα δικά της «θέλω»), ώσπου οι Βρυξέλλες ανέλαβαν να ρυθμίζουν και τις αλλαγές της ώρας!

Η θερινή ώρα, οπότε και θα γυρίσουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, θα μπει στη ζωή μας από την Κυριακή, 29 Μαρτίου του 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top