Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Της παίρνουν το παιδί της γιατί αμφισβητεί το σύστημα Παιδείας

Κραυγή αγωνίας από τη μητέρα που κινδυνεύει να χάσει το παιδί της

Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Της παίρνουν το παιδί της γιατί αμφισβητεί το σύστημα Παιδείας

​Μια απίστευτη ιστορία παραλογισμού φέρνει στο φως η εφημερίδα το Έθνος, αποκαλύπτοντας ότι μια μητέρα κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια της 8χρονης κόρης της μόνο και μόνο επειδή αποφάσισε το παιδί της να παρακολουθεί μαθήματα κατ’ οίκον και να μην πηγαίνει στο σχολείο.

«Θέλουν να με χωρίσουν από το παιδί μου επειδή αξιώνω μια πιο δημιουργική διαδικασία εκπαίδευσης, χωρίς εξαναγκασμούς και υποχρεωτικά μαθήματα. Επειδή θέλω να εκπαιδεύεται με κέφι και όχι στο πλαίσιο ενός αναξιόπιστου σχολικού συστήματος εκπαίδευσης», λέει η Χριστιάνα Σοφία με αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή.

Και μπορεί το δικαίωμα στην κατ’ οίκον διδασκαλία να είναι νόμιμο και ήδη θεσμοθετημένο σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Αθηνών να προχωρά στην έκδοση παραγγελίας για να πάρουν το παιδί από τη φυσική του μητέρα επειδή δεν πάει σχολείο και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί δίκη.

Η ίδια η μητέρα της μικρής, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και για το λόγο αυτό αποφάσισε το μικρότερο παιδί της να παρακολουθήσει τη διδασκαλία στο σπίτι.

«Γνωρίζω από πρώτο χέρι το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Για μένα ήταν συνεχής, καθημερινή η προσπάθεια να διατηρηθεί το πνεύμα των παιδιών ελεύθερο, ανάλαφρη η ψυχοσύνθεσή τους και ανοιχτός ο νους τους. Όμως τα μεγάλα μου παιδιά πήγαν σε σχολεία της Κύπρου, όπου υπάρχει ανώτερο επίπεδο και καλύτερες συνθήκες σχολειοποίησης, χωρίς παραπαιδεία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ελλάδα», εξηγεί η κα Σοφία και συνεχίζει:

«Όταν γεννήθηκε η μικρή μου είχα προβληματισμό. Πού να πάει σχολείο; Πήγε στο νηπιαγωγείο, αλλά στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο ήταν εντελώς ανώριμη. Τότε διαπίστωσα ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται στη σχολική μάθηση γιατί σε αυτήν την ηλικία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παίξουν και να γνωρίσουν τον κόσμο».

Αυτός ήταν λοιπόν και ο λόγος που αποφάσισε να μην πάει σχολείο η 8χρονη κόρη της και να αναλάβει η ίδια προσωπικά της μόρφωσή της.

«Στο εξωτερικό αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Εδώ με κοιτούν σαν να κατέβηκα από τον Άρη. Όταν κανείς γνωρίζει το παιδί, διαπιστώνει ότι είναι ένα ευτυχισμένο κορίτσι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία, ανεπτυγμένη σκέψη. Αλλά κι εγώ δεν την αναγκάζω, δεν της επιβάλλομαι. Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της. Γι’ αυτό και όταν της λέω να κάνουμε μαθηματικά πετάει από τη χαρά της. Το κυρίαρχο είναι το ότι με ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία του π��ιδιού», τονίζει η μητέρα.

Και το παιδί όμως είναι πολύ χαρούμενο με την παρούσα κατάσταση. Λατρεύει τα μαθηματικά, κάνει ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, γράφει παραμύθια, χρησιμοποιεί υπολογιστές και κοινωνικοποιείται μέσω του παιχνιδιού.

Η κα Σοφία δεν κρύβει την αγωνία της από την απόφαση της Εισαγγελίας να την απομακρύνουν από το παιδί της.

«Θα είναι απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή έχω επιλέξει άλλο τρόπο εκπαίδευσης», λέει, ενώ και η μικρούλα παρακαλεί να μην την πάρουν από τη μαμά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top