Αποκαλύφθηκε το νησί που θα κάνει ο Μάρδας θερινό Νταβός- Είναι οι ΣΠΕΤΣΕΣ!

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Saronicmagazine

​To «μυστικό» μαγευτικό θερινό Νταβός, που σκιαγράφησε κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, δεν είναι άλλο από το νησί των Σπετσών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine.

To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.
Το υπουργείο Εξωτερικών, στη γραμμή του κ. Μάρδα που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του νησιού, επιμένει να μην δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, αλλά ταυτόχρονα να μην διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την ταυτότητα του νησιού. Σύμφωνα με το Saronic Magazine το θέμα είναι ακόμη στα σπάργανα και χρειάζεται μελέτη και δουλειά.
Οι δηλώσεις του κ.Μάρδα στη Βουλή
«Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί κι έχουμε κάνει μια προμελέτη, που έγινε πολύ παλαιότερα βέβαια από τότ�� που ανέλαβα, το οποίο μια ερευνητική ομάδα το έχει ονομάσει ως “νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας”. Σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός και θα καλέσουμε όλα εκείνα τα κράτη τα οποία θέλουν να κτίσουν ένα οίκημα στην περιοχή έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό κι όχι μόνο. Αυτό το νησί βέβαια χρειάζεται χρήματα και υπάρχουν τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αναπτύξουμε μια μορφή πολιτισμού που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας»
12218.jpg
Tα στοιχεία που συνηγορούν στο να γίνουν οι Σπέτσες το θερινό Νταβός
Το όραμα του Αναργύρου
Αν τελικά το «θερινό Νταβός» δημιουργηθεί στις Σπέτσες, ουσιαστικά θα πρόκειται για εκπλήρωση του οράματος του μεγάλου Σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, «Ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος», ένα όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.
Ποιες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν
Σύμφωνα με το Saronic Magazine «ένα οίκημα» μπορεί να κτιστεί, βάσει των πρώτων μελετών, στις Σπέτσες με τις προδιαγραφές σύγχρονου συνεδριακού κέντρου κι αυτό θα αποτελεί οικολογική επέκταση και αναβάθμιση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής. Καθώς αυτές βρίσκονται μέσα στον ιστορικό ιστό του νησιού κάθε νέα κατασκευή ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
«Παραμένουμε πιστοί στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου και ως μοναδικού μορφοσιολογικού περιβάλλοντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις αρχές του Αυγούστου, η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε) του Ιδρύματος επισημαίνοντας ότι:
-Είναι έτοιμα τα νέα δωμάτια στο κτίριο Γ΄ της Σχολής και έτοιμες οι νέες πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτιρίου Γ΄ για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά συνέδρια και πανεπιστημιακά σεμινάρια με ενεργό μάθηση.
spetses-ntavos-3-628x420.jpg
Με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2015 είναι και η ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, που κτίστηκε στο νησί το 1904 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ��πόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986 :
«Μια διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε σε μια έκθεση της – προκαταρκτική μελέτη- ότι το Μέγαρο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Τεχνών, όπου μια πολυεθνική ομάδα πολλών υποσχόμενων καλλιτεχνών επιλεγμένων από μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, θα εκθέτει τα αντικείμενα που θα δημιουργεί κατά τη διάρκεια 2-3 μηνών διαμονής της στις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου».
15499.jpg
Επίσης η ΕΕ γνωστοποιεί ότι:
«Είναι πλέον γεγονός ότι οι αναθέσεις εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης καθώς και αυτής της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου του έργου του Αρχοντικού του Ανάργυρου και τη μετατροπής του σε χώρο Εκθέσεων. Τροχοδομείται έτσι από τις 12 Αυγούστου ’15 η έκδοση όλων των απαραιτήτων για την κατασκευή σχετικών αδειών και εγκρίσεων»

Στις Σπέτσες φιλοξενούνται ήδη συνέδρια
Στο μεταξύ το μικρό αυτό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού ήδη φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνή συνέδρια μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας ενώ συνεχώς υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές ξένων πανεπιστημίων και σχολών. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, βρίσκεται σε αθλητική -τουριστική εγρήγορση, με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές, καθώς φιλοξενεί από σήμερα και για τρεις μέρες – 9 έως 11 Οκτωβρίου – περισσότερους από 12.000 επισκέπτες αθλητές, πρωταθλητές, ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές απ΄ όλο τον κόσμο, για το κορυφαίο επετειακό 5ο SpetsesminiMarathon, και εκτός από τα ξενοδοχεία (και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών) όλα κυριολεκτικά τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για τη φιλοξενία τους. Ενώ αυτό το διάστημα, 65 φοιτητές από τη Σουηδία, συσκέπτονται και μελετούν στις αίθουσες της περίφημης Σχολής των Σπετσών ,φιλοξενούμενοι στην πρόσφατα ανακαινισμένη Γ΄ πτέρυγα των εγκαταστάσεων της.
Επίσης, δεκάδες Νομπελίστες και διεθνείς επιστήμονες της Μοριακής Βιολογίας συναντήθηκαν και φέτος στις αρχές του καλοκαι��ιού στο νησί, για το Παγκόσμιο Συνέδριο τους που διοργανώνεται ,ανελλιπώς, κάθε χρόνο από το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάποιοι από τους κάτοχους των επιστημονικών αυτών Νόμπελ που έχουν παρεβρεθεί 20-25 χρόνια έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι δημότες των Σπετσών.
spetse-ntavos-2-628x354.jpg
Τις μέρες που το νησί γιόρταζε την ιστορική “Αρμάτα” , στις αρχές του Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής διεξήχθη για 25η χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου με 180 σύνεδρους.
Διεθνές Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε επίσης, αυτό το καλοκαίρι, για την Κβαντική Φυσική και την Κβαντική Μηχανική των μεταυλικών.
Πέρα από την περίφημη Σχολή του νησιού, ως πόλος έλξης γνώσης και μαθητείας, των νέων κυρίως επισκεπτών, και των σχολικών εκδρομών είναι τα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών και το διάσημο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,παράλληλα με την επιδίωξη για προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν από καιρό ξεκινήσει και συνεχίζονται συζητήσεις για συνεργασία και συμβολή στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκτός από τυχόν χορηγίες και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού που έχου�� εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Μαθηματικών, Κλασσικών Σπουδών,για Σπουδές σχετικά με τον Αριστοτέλη, Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μηχανολογίας, Βιολογίας, Διατροφικά Ινστιτούτα για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής κ.ά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Κίνα κλπ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top