Ο αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου στο STAR για το νερό που βρέθηκε στον Άρη

ΔΕΙΤΕ το βίντεο

​Τον γύρο του κόσμο�� κάνει η ιστορική ανακάλυψη ότι βρέθηκε νερό στον πλανήτη Άρη.

Ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και την Μάρα Ζαχαρέα, για την σημαντική αυτή είδηση.

«Οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής στην επιφάνεια του Άρη μεγάλωσαν με αυτή την ανακοίνωση. Γνωρίζαμε φυσικά εδώ και αρκετά χρόνια, ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολύ μεγάλες νερού στη επιφάνεια του ��ρη. Όμως για λόγους που σήμερα είναι κατανοητοί αυτά νερά εξατμίστηκαν από την επιφάνεια και έτσι έχουμε νερά σε παγωμένη μορφή είτε στους πόλους είτε στο υπέδαφος του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένας νεαρός ερευνητής το 2011 στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εντόπισε 13 φωτογραφίες, στις οποίες παρατήρησε την εμφάνιση διάφορων χαρακτηριστικών που έμοιαζαν με χείμαρρους, με αυλάκια. Αυτά τα αυλάκια εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν κατά την διάρκεια θερμών περιόδων. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σήμερα αυτά τα νερά σε υγρή μορφή, να έχουν περιεχόμενο σε μορφή αλάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος ερευνητής που ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, ασχολήθηκε με τις ενδείξεις για επιφανειακά ρυάκια πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν ένας φοιτητής 21 ετών.

Σήμερα, ο νεαρός αυτός ήταν ένας από τους δύο κύριους προσκεκλημένους ομιλητές στη συνέντευξη της NASA. Το 2011 ο Lujendra (Luju) Ojha, από το Κατμαντού του Νεπάλ, ήταν τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όταν παρατήρησε για πρώτη φορά τις ροές αυτές στη διάρκεια των θερμότερων εποχών του 'Αρη. Αποτέλεσμα των παρατηρήσεων εκείνων ήταν η δημοσίευση μιας πρώτης εργασίας του στο επιστημονικό περιοδικό "Science", ενώ ακολούθησαν και άλλες.

Lujendra-Ojha-Mars-combo-450x320.jpg
Σήμερα, ο Luju Ojha, σε ηλικία 25 ετών, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Georgia Tech [Georgia Institute of Technology], στην Ατλάντα των ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα σε ένα χρόνο.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top