Δεν υποχρεούται ο μαθητής να δηλώνει γιατί θέλει να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Δεν υποχρεούται ο μαθητής να δηλώνει γιατί θέλει να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά

​Θέση στο θέμα που προέκυψε μεταξύ της εκκλησίας και του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των θρησκευτικών έχει ήδη πάρει προ καιρού η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (94/2015) σύμφωνα με την οποία δεν υποχρεούται ο μαθητής που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα θρησκευτικά να δηλώνει το θρήσκευμα στο οποίο ανήκει.

Γενικώς δε θεωρεί συνταγματική και σύμφωνη με το νόμο τη δήλωση μαθητή ή των γονέων του για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου πάντως έχει κάνει γνωστή την πρόθεση της για κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών καθώς θα αρκεί, όπως λέει, μια απλή αναφορά.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε με αφορμή την εγκύκλιο 12773/Δ2/23.1.2015 του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε δύο μέρες από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Μητέρα μαθητή Λυκείου κατέθεσε προσφυγή καταγγέλλοντας πως ο Λυκειάρχης αρνήθηκε «παράνοµα και αυθαίρετα να χορηγήσει στον υιό της απαλλαγή από το µάθηµα των θρησκευτικών, επ��καλούμενος ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο όπως το θρήσκευµα, το οποίο δεν δικαιούται να γνωρίζει και να επικαλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «αν ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Και η απόφαση συνεχίζει: «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών. Δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Στην απόφαση της η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top