Πέθανε ο αρχιβασανιστής της χούντας, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

Έπασχε από καρκίνο- Υπήρξε φανατικός αντικομουνιστής

Πέθανε ο αρχιβασανιστής της χούντας, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος

​Μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο αρχιβασανιστής της χούντας, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λακωνία.

Ο Θεοφιλογιαννάκος υπήρξε από τους πιο σκληρούς βασανιστές της χούντας και φανατικός αντικομμουνιστής. Είχε καταγωγή από τη Μάνη και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα. Αρχικά φοίτησε στη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων), όμως τον έδιωξαν λόγω ανικανότητας: ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι ο πραγματικός λόγος αποπομπής του ήταν το γεγονός ότι η Αεροπορία ελεγχόταν από κομμουνιστές.

images.jpg
Τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού. Συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού, ενώ το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για να γίνει διοικητής το 1970. Επί χούντας προήχθη αρχικά σε ταγματάρχη και έπειτα σε αντισυνταγματάρχη.

Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις δίκες της χούντας το 1975 καταδικάστηκε για διάφορα αδικήματα (βαρεία σωματική βλάβη, κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη κτλ) και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992.

theofilogiannakos-todoros.jpg

Μετά την αποφυλάκισή του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα ενώ έπεσε και θύμα προπηλακισμών. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μάλιστα, αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Θεοφιλογιαννάκος ήταν στους υπό εξέταση στόχους για «εκτέλεση» της 17 Νοέμβρη.

Στις δίκες της χούντας τον υπερασπίστηκε η σύζυγός του Σοφία. Mοναδικός, πλέον, επιζών από τους καταδικασμένους στις δίκες της χούντας είναι ο Στυλιανός Παττακός.

Στο βίντεο τον βλέπετε, σε μία α από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις, όταν εκφώνησε επικήδ��ιο στην κηδεία του επίσης χουντικού Ντερτιλή, τον Ιανουάριο του 2013.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top