Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει: Επίθεση σε πρόσφυγες στην Κω- «Επιστρέψτε στη χώρα σας» φώναζαν

Μικρά παιδιά και νεογέννητα περίμεναν μέσα στη δυνατή ζέστη για να καταγραφούν από τις αρχές

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει: Επίθεση σε πρόσφυγες στην Κω- «Επιστρέψτε στη χώρα σας» φώναζαν

​Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, τις επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και ακτιβιστών στην Κω, διαπιστώνοντας τις συνθήκες «κόλασης».

«Οι πρόσφυγες που συναντήσαμε στην Κω διέφυγαν πόλεμο και διωγμούς σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ανάμεσα τους και παιδιά, μερικά με τις οικογένειες τους και μερικά που ταξιδεύουν μόνα τους. Οι συνθήκες κόλασης που πρέπει να υποστούν οι πρόσφυγες και η αδιαφορία των αρχών για το δράμα τους είναι αποκαρδιωτική» είπε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα που μόλις επέστρεψε από την Κω.

Προσβλητικές επιθέσεις εναντίον τους

Όπως περιγράφει η κ. Γώγου, «χθες το βράδυ μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας κατέγραψε μια ομάδα 15-25 ανθρώπων, οι οποίοι κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν σωματικά σε πρόσφυγες στην Κω, ενώ φώναζαν «επιστρέψτε στη χώρα σας» και άλλες προσβολές. Επίσης, απείλησαν ακτιβιστές και ακτιβίστριες, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας. Σε μια ακτιβίστρια που έπαιρνε φωτογραφίες της πήραν τη φωτογραφική μηχανή και υπέστη μικροτραυματισμό. Αρχικά, η αστυνομία δεν σταμάτησε την ομάδα αυτή και οι μονάδες καταστολής παρενέβησαν με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος μόνο αφότου είχαν ξεκινήσει οι σωματικές επιθέσεις».

Η ίδια προσθέτει: «Η χθεσινή βίαιη επίθεση για μια ακόμη φορά εντείνει τον κίνδυνο για τους πρόσφυγες και τους ακτιβιστές και ακτιβίστριες που τους βοηθούν. Θα πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί η προστασία τους».

Άθλιες οι συνθήκες διαμονής τους
Εκτός όμως από την επίθεση σε πρόσφυγες, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν πολύ κακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο νησί. «Μικρά παιδιά, ακόμα και μιας εβδομάδας μωρά, βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος που ήταν αναγκασμένο να περιμένει μέσα στη δυνατή ζέστη, μερικές φορές για ημέρες, ώστε να καταγραφεί από τις αρχές. Υπολογίζεται ότι 3.000 με 4.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Κω κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της Διεθνούς Αμνηστίας».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διεθνούς οργάνωσης, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε επίσημης δομής υποδοχής, οι περισσότεροι πρόσφυγες διέμεναν σε πολύ κακές συνθήκες, καθώς ανέμεναν να καταγραφούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπορούν να πληρώσουν για διαμονή και κοιμούνται σε τέντες, σε εξωτερικούς χώρους και σε πολύ κακές συνθήκες ή στο ερειπωμένο ξενοδοχείο «Καπετάν Ηλίας».
Έφηβοι πρόσφυγες σε βρώμικο κρατητήριο με ύποπτους για ποινικά αδικήματα
Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι ερευνητές της συνάντησαν τέσσερα αγόρια, τρία από το Πακιστάν και ένα από την Συρία, 16 ή 17 ετών, που κρατούνταν σε ένα βρώμικο αστυνομικό κρατητήριο μαζί με ενηλίκους, ύποπτους για ποινικά αδικήματα. Οι συνθήκες κράτησής τους ήταν πολύ κακές: παλαιά και βρώμικα στρώματα χωρίς κουβέρτες, σπασμένα φώτα και μια δυνατή οσμή λυμάτων από τις βρόμικες και υπερχειλισμένες τουαλέτες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το αγόρι από τη Συρία δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ή νομικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των τριών ημερών από τη σύλληψή του.

Ελάχιστη η βοήθεια από τις τοπικές αρχές

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ κάτοικοι του νησιού και η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προσφέρουν βοήθεια, οι τοπικές αρχές έχουν προσφέρει πολύ μικρή βοήθεια, ενώ έχουν κλείσει και τις δημόσιες τουαλέτες. Επίσης, πληροφορίες για τα δικαιώματα και την ταυτοποίηση ευάλωτων ομάδων δεν παρείχαν οι αρχές αλλά το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που βρίσκεται στο νησί. Την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, χειροτέρευε η διστακτικότητα των τοπικών αρχών να δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής με επαρκή δυναμικότητα και η έλλειψη συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τοπικές αρχές στην Κω να συνεργαστούν με τις κεντρικές αρχές και να εγκαταστήσουν κέντρα υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτητα τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, συμπεριλαμβανομένης και της επείγουσας αποστολής προσωπικού στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κω, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει επείγουσα οικονομική βοήθεια, καθώς και λειτουργική και επιχειρησιακή στήριξη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top