ΑΣΦΥΚΤΙΑ από μετανάστες η Λέσβος- Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος

Έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΑΣΦΥΚΤΙΑ από μετανάστες η Λέσβος- Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος

​Με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Γαληνός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000!

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης παραπάνω από 10.000 άτομα.

Κατά τον κ. Γαληνό οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις "προέρχονται από την εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων, από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις, από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας, από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση, από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης".

Ο κ. Γαληνός ζητεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το αίτημα του βασίζεται στη ροή προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων που είναι διαρκώς αυξανόμενη, στο ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες και στο ότι πρέπει να προστατευτεί ο τοπι��ός πληθυσμός και οι ίδιοι οι μετανάστες. Ακόμη, υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης, ότι η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα, ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του και ότι το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες.

«Πρόκειται για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης» καταλήγει ο δήμαρχος.
Τέλος, προειδοποιεί ότι το φαινόμενο «θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top