ΛΟΥΚΕΤΟ στα ιστορικά βιβλιοπωλεία "Φλωράς" μετά από 40 χρόνια λειτουργίας

Η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα αναστέλλει τη λειτουργία της

Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, μπαίνει λουκέτο στα ιστορικά βιβλιοπωλεία "Φλωράς". Η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει για την διακοπή της λειτουργίας της, υποστηρίζοντας ότι για το λουκέτο ευθύνεται το «καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ακόμη, σημειώνει ότι αφήνει πίσω της εκκρεμότητες, που «πιστεύεται να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες».

23653.jpg
Η ανακοίνωση:

«Ύστερα από 40 χρόνια ο φετινός Σεπτέμβριος, η σχολική χρονιά 2015, δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα βιβλιοπωλεία Φλωράς. Η εταιρεία μας διέκοψε την λειτουργία της, μην μπορώντας να σταθεί όρθια στον πολυετή βιασμό της από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και στην ‘’υποστήριξη’’ που έδωσε στο καρτέλ η πολυετής καθυστέρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το τιμωρήσει.

Τα τελευταία 3 χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα. Οι πελάτες μας, φυσικά, δεν γνώριζαν το μέγεθος του κακού που μας προξένησε το ��ίδυμο ‘’καρτέλ ξενόγλωσσου βιβλίου - Επιτροπή Ανταγωνισμού’’ και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες μας, μας εγκατέλειπαν σταδιακά. Μείναμε ζωντανοί ελπίζοντας ότι θα τα καταφέρουμε. Το χρωστούσαμε στους πελάτες μας, στους ανθρώπους που εργάστηκαν τόσα χρόνια στα Βιβλιοπωλεία Φλωράς (και στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη) και στον εαυτό μας. Ήταν όμως αδύνατο. Η λαίλαπα του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου δεν μας άφησε περιθώριο.

23649.jpg
Ο τρόπος που κλείνει η εταιρεία μας δεν είναι ο καλύτερος και αφήνει πίσω της εκκρεμότητες που ελπίζουμε να διευθετηθούν όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές πτω��ευτικές διαδικασίες. Εκφράζουμε την λύπη μας για το λυπηρό αυτό γεγονός, ελπίζουμε πραγματικά να μην είχε συμβεί ποτέ και να ήμασταν συνεπείς προς όλους, όπως ήμασταν επί δεκαετίες, πριν μας βιάσει και μας δολοφονήσει το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, με την συμπαράσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (έστω και άθελά της).

Η οικογένεια Φλωρά θα ήθελε να ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτό το απίθανο ταξίδι των 40 ετών. Τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην εταιρεία μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που μας τίμησαν, τους προμηθευτές μας που μας στήριξαν στα ωραία και στα δύσκολα».

Η ιστορία της λειτουργίας τους
Το πρώτο βιβλιοπωλείο «Φλωράς» ιδρύθηκε από τον Γιάννη και τη Μαρία Φλωρά στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 5.

Ξεκίνησαν από ένα χώρο 32 τ.μ. τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας 12 βιβλιοπωλείων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, τα βιβλιοπωλεία ήταν γεμάτα με 60.000 βιβλία και 20.000 τίτλους σε συνεχές απόθεμα. Το 2006 εξυπηρετήθηκαν 240.000 πελάτες, οι οποίοι αγόρασαν 950.000 βιβλία.

Τις χρυσές εποχές των βιβλιοπωλείων «Φλωράς», απασχολούνταν μόνιμα 70 άτομα και εκτάκτως 150 άτομα επιπλέον.

Η οικογενειακή επιχείρηση έγινε παράλληλα και το πιο σημαντικό σημείο πώλησης βιβλίων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε όλη την χώρα.

Οι δικαστικές διαμάχες

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση βρέθηκε σε σημαντική δυσκολία, όταν ήρθε αντιμέτωπη με τους εκδότες του ξενόγλωσσου βιβλίου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή η κόντρα έλαβε δικαστικές διαστάσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς το ΜΜΕ, στην οποία ανακοινώνεται το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων, ο Γιώργος Φλωράς εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι «έχουν εκδοθεί σωρεία αποφάσεων με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου (τέσσερις ποινικές δικαστικές αποφάσεις, δυο αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έξι αποφάσεις Διοικητικού Εφετείου, δυο αποφάσεις ΣτΕ) καταδεικνύοντας ποιος μας κατέστρεψε».
Ο εκδότης υποστηρίζει ακόμη ότι «έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις οριστικές και αμετάκλητες, με βάση τις οποίες τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς καταστράφηκαν από την ίδια την Επιτροπή Ανταγωνισμού , από το ίδιο το Κράτος δηλαδή» διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του «η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχωσε στα βαθιά συρτάρια της την καταγγελία μας, ευνοώντας, προφανώς, το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και καταστρέφοντας την εταιρεία μας αλλά και τους καταναλωτές που καταληστεύτηκαν τα χρόνια αυτά από το καρτέλ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top