Συνέβη στην Ελλάδα: Δήμος ΞΟΔΕΨΕ 370.000 ευρώ σε κόλλυβα και φέρετρα

Η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε στα δημοτικά ταμεία εκτιμάται ότι φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ

Συνέβη στην Ελλάδα: Δήμος ΞΟΔΕΨΕ 370.000 ευρώ σε κόλλυβα και φέρετρα

​Μια «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου Καλαμαριάς, η οποία φτάνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ και του εισαγγελέα.

Η υπόθεση αφορά το διάστημα από το 2002- 2006, κατά το οποίο οι οικονομικοί επιθεωρητές εντόπισαν πολλές φορολογικές παραβάσεις και σωρεία οικονομικών ατασθαλιών. Μάλιστα, για πολλές συναλλαγές δεν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας επέβαλε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτικό είναι το 2005 η δημοτική επιχείρηση τελετών Καλαμαριάς, ξόδεψε περίπου 370 χιλιάδες ευρώ για κόλλυβα, λουλούδια, φέρετρα, εκτυπώσεις αγγελτηρίων κηδειών- μνημοσύνων κ.ά., χωρίς να εκδοθούν τα προβλεπόμενα τιμολόγια πληρωμής.

Την ίδια στιγμή, εισέπραξε 120 χιλιάδες ευρώ από τελετές μνημοσύνων, κηδειών, λουλούδια, στεφάνια, κεριά κ.ά., για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Για αυτό και η αντεισαγγελέας Εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου πρότεινε να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου δήμου Δημήτρης Λέκκας.

Επιπλέον, η εισαγγελέας εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη άλλα εννέα άτομα, κατά περίπτωση για διάφορα αδικήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της δημοτικής επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης.

Η εισαγγελέας, τέλος, ζήτησε να παύσει οριστικά -λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη της πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top