ΑΞΙΟΣ: Ο Αφρικανός πρόσφυγας που πέρασε ΠΡΩΤΟΣ στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά

Όταν ήρθε στην Ελλάδα, πριν 4 χρόνια δεν ήξερε καν να μιλάει ελληνικά

​Ο 20χρονος Αφρικανός πρόσφυγας, Ζυλιέν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2011 κατάφερε όχι μόνο να περάσει στις πανελλήνιες αλλά να μπει πρώτος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια!

Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει τον αγώνα που δίνει από τα 16 του χρόνια στη νέα του πατρίδα.

«Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να κρύψει τα δάκρυα του.

Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας.

Ο Ζυλιέν όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν ήξερε ελληνικά αλλά είχε μοναδικό αίτημά να πάει σε σχολείο. Έτσι, οι υπεύθυνοι του έκαναν εγγραφή στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας, με την καθηγήτρια-φιλόλογο Γιάννα Νίκου να του παραδίδει μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

«Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν.

Γιός πολιτικού δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία, ενώ προσεύχεται συχνά, έχοντας πάνω στο γραφείο του πάντα την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του.

Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσ�� μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε».