ΒΑΣΕΙΣ 2015: Αρκετοί αρ��στούχοι εκτός της 1ης τους επιλογής- Στα ΤΕΙ ακόμη και με βαθμό 5!

Ανακοινώνονται την Τετάρτη

ΒΑΣΕΙΣ 2015: Αρκετοί αριστούχοι εκτός της 1ης τους επιλογής- Στα ΤΕΙ ακόμη και με βαθμό 5!

​Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αρχίσει αφού αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί θα γίνουν γνωστές και θα τελειώσει έτσι η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πτώση των βάσεων κυρίως στις σχολές της περιφέρειας και στις δημοφιλείς σχολές και λιγότερο στις σχολές των αστικών κέντρων. Βασικοί παράγοντες που θα συνδράμουν σε αυτήν την πτώση είναι αφενός η δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις, κυρίως στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης. Αφετέρου, είναι και το νέο καθεστώς των μετεγγραφών, το οποίο θα τις περιορίσει πολύ.

Πάντως για ακόμη μία χρονιά, αρκετοί αριστούχοι θα αποκλειστούν από τη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Απαιτητικές θα είναι οι σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Νομικής, οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές, παρά την όποια πτώση τους. Στον αντίποδα, χαμηλόβαθμοι μαθητές θα περάσουν με βαθμό ακόμη και 5, σε κάποια σχολή των ΤΕΙ.

Τι ισχύει φέτος για τις μετεγγραφές

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο για τις μετεγγραφές προβλέπει ότι τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι υποψήφιοι κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων, με τα εξής κριτήρια:
-ο ίδιος ή η οικογένεια του να μην έχουν εισόδημα για το τρέχον οικονομικό έτος άνω των 3.000 ευρώ (5 μόρια), ή εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ (4 μόρια), ή από 6.001 έως 9.000 ευρώ (3 μόρια)
-ο υποψήφιος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (3 μόρια)
-ο υποψήφιος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (2 μόρια) ή τρίτεκνης οικογένειας (1 μόριο)
-ο υποψήφιος να έχει αδελφό/ή φοιτητή/τρια σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων
-ο υποψήφιος να έχει γονείς, αδέλφια, τέκνα ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω

-ο υποψήφιος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας (1 μόριο)

Διαδικασία ενημέρωσης των υποψηφίων
Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι 70.000. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από εκεί θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και θα προωθηθούν στα λύκεια.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Εγγραφές στις σχολές – Για πρώτη φορά ηλεκτρονικά
Φέτος, οι εγγραφές των επιτυχόντων θα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά εντός Σεπτεμβρίου βάσει του προγράμματος που θα ανακοινωθεί από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Βέβαια, οι ηλεκτρονικές εγγραφές θα εξυπηρετήσει πολύ όσους περάσουν σε σχολή μακριά από την πόλη τους, αφού έτσι θα γλιτώσουν τουλάχιστον την πρώτη επίσκεψη. Πέρυσι οι εγγραφές είχαν γίνει αυτοπροσώπως από 15 έως 26 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top